De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Politie kraakt opvang gestoorden
   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam moet voortaan zelf de zorg voor gestoorden en psychiatrische patiënten op zich nemen. Het ministerie van Volksgezondheid moet er daarom voor zorgen dat de Geestelijke Gezondheidszorginstellingen (GGZ) in Amsterdam op een zijspoor worden gezet.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Van Riessen ...GGZ onbetrouwbaar... (Foto: ANP)
Dit zegt een woedende Joop van Riessen, waarnemend hoofdcommissaris van politie in de hoofdstad. Hij heeft de oorlog verklaard aan de gezondheidsinstellingen na de chaos die is uitgebroken in de nieuwe EHBO-post voor gestoorden. De politiechef wordt in zijn keiharde aanval op de directies van de Amsterdamse GGZ gesteund door wethouder H. Belliot (Zorg).

"Die GGZ heeft 3000 medewerkers, maar het is een ongeorganiseerde bende die niet in staat is een bedrijf te leiden", meent Van Riessen. "Ze zijn onbetrouwbaar, want ze geven garanties af dat zij voor de patiënten in Amsterdam zorgen, maar doen dat niet. Daardoor komen deze mensen toch weer in politiecellen terecht, terwijl ze daar niet horen. Het ministerie is verantwoordelijk voor de GGZ-instellingen en de gemeente Amsterdam kan dus niets doen. Daarom moet het ministerie zich er niet meer mee bemoeien, het geld aan Amsterdam geven en ons het zelf laten oplossen."

Van Riessen is woest en zegt ook problemen met zijn agenten te krijgen. "Die worden op straat met mensen geconfronteerd die in crisis zitten. Daar moeten ze mee leuren en zelfs vechten. Dat is niet hun taak. De crisisopvang moet die mensen opvangen, maar die zijn, hoe vreemd het ook klinkt, niet in staat om te gaan met crises."

Het probleem van gestoorden die opgevangen worden in politiecellen is al sinds jaar en dag aan de orde in Amsterdam. Ruim 2000 gestoorden moeten jaarlijks van straat worden gehaald omdat ze voor ernstige problemen zorgen.

Met de opening van een screeningsruimte, een soort EHBO-post voor gestoorden, zou het probleem worden opgelost. Maar de opvang in de nieuwe ruimte is een chaos. Patiënten zitten urenlang zonder hulp en moeten zelfs af en toe worden vastgeketend aan stoelen. "Een mensonterende situatie", aldus Van Riessen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.