De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zonnig met hier
en daar een bui

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 30kb)
In de Amsterdamse Rivierenbuurt stond het water binnen enkele minuten zo hoog dat voetgangers en fietsers er met moeite doorheen kwamen.
AMSTERDAM - Wolkbreuken hebben gisteren opnieuw voor grote wateroverlast gezorgd in Nederland. Net als voorgaande dagen was het noodweer zeer plaatselijk. In het merendeel van ons land scheen namelijk gewoon de zon.

Zonaanbidders konden zich dan ook nauwelijks voorstellen dat elders in het land door de extreme regenval straten onder water liepen, kelders moesten worden leeggepompt en evenementen letterlijk in het water vielen.

Vooral Gouda kreeg het gisteren zwaar te verduren. In het centrum van de stad stonden de straten in zeer korte tijd blank en liepen winkels en kelders onder. Ook kregen het Groene Hart Ziekenhuis en verpleeghuizen met de wateroverlast te kampen. De brandweer moest er met acht wagens aan te pas komen om het water in de binnenstad weg te pompen.

Door de hoosbui in Gouda moest bovendien de eerste dag van het toeristische evenement 'De Groene Hart Dagen' worden afgebroken; een boerenbruiloft ging niet door en er kwam een voortijdig einde aan een paardendemonstratie. Hiervoor waren duizenden mensen naar het Goudse stadshart getrokken.

Hetzelfde overkwam de open dag van Ajax, waar tienduizenden fans op waren afgekomen. Hoewel de spelers en trainer Ronald Koeman nog wel aan het publiek konden worden gepresenteerd, moest de selectie de handtekeningensessie vanwege de regen beëindigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
In Scheveningen kon dit jonge gezin op het strand genieten van prachtig zomerweer. De Haagse badplaats werd niet door hoosbuien geteisterd.
Weerbureau HWS in Soest spreekt van pech. "Doordat er weinig wind staat, hebben de wolken een geringe treksnelheid. Er valt dan op een plaats direct heel veel", licht een woordvoerder toe. "Dat gebeurde dus in Gouda, maar ook in Krimpen aan de IJssel, Alblasserdam, bij Barneveld en nog meer plaatsen. Omdat het zo plaatselijk is, geloven sommige mensen overigens niet eens dat het noodweer is geweest. Die hebben gewoon ergens in het zonnetje gezeten. Dat kon ook." In De Bilt viel volgens de woordvoerder in anderhalf uur tijd overigens ruim 40 mm regen. De komende dagen zit er in het weer weinig verbetering.

De extreme regenval van de afgelopen dagen heeft op sommige plaatsen complete aardappelvelden en percelen met uien, wortelen en bloemkolen doen verdrinken. Ook zijn diverse kavels met graan dusdanig getroffen, dat voor de oogst moet worden gevreesd. Vooral boeren in Friesland, Groningen en in het zuiden van het land zijn de dupe. De schade loopt in de miljoenen.

"Nee, de hutspot komt niet in gevaar, maar op sommige plaatsen is het wel goed mis geweest", laat Ko Jille, woordvoerder van de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie weten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Een fietster in Egmond heeft nog nergens last van. Op de achtergrond echter komen de donkere wolken met de waterhoos dichterbij. (Foto: ANP)
In het buitenland verpest het noodweer de vakantie van vele duizenden Nederlanders. Al dagen komt de regen op veel plaatsen in Europa met bakken uit de hemel. Nadat dit weekend Noord-Italië met een enorme windhoos en een ongekend hagelbombardement hard werd getroffen, kregen gisteren vooral de Alpenlanden het zwaar te verduren.

In Oostenrijk, waar veel landgenoten vakantie vieren, hield het noodweer zo huis dat in de regio Salzburg wegens zondvloedachtige buien zelfs de noodtoestand afgekondigd.

In tegenstelling tot in Italië zijn volgens de ANWB door de gigantische wolkbreuken in de Alpen geen Nederlandse toeristen in de problemen gekomen.

Weerbureau HWS in Soest heeft voor de vele Nederlandse vakantiegangers overigens geen positieve boodschap. "Het weer blijft de komende dagen onbestendig in Europa."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.