De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 8 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Grote onrust over
rampcijfers CPB

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Politiek, vakbeweging en werkgevers zijn verontrust over de neerwaartse spiraal waarin Nederland terecht dreigt te komen volgens de jongste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

De regeringspartijen zijn het onderling oneens over hoe te reageren op de onheilstijdingen van de rekenmeesters. CDA en VVD willen meer bezuinigen, terwijl de LPF tot grote woede van de coalitiepartners zo snel mogelijk de lastenverlichting, zoals voorgesteld door minister Heinsbroek, wil doorvoeren.

Ook de werkgevers willen de economie een oppepper geven, maar dan door het verlagen van de sociale premies. Daar moet dan wel loonmatiging tegenover staan.

Slechte start

De vakbonden willen dat het kabinet de groeiende werkloosheid tegengaat door het in stand houden van de Melkertbanen en de speciale afdrachtkorting voor werkgevers die langdurig werklozen in dienst nemen.

Regeringspartij CDA noemt de cijfers "niet onheilspellend, maar wel vervelend". Volgens Kamerlid De Haan heeft iedereen met een beetje gevoel voor economie de neergang kunnen zien aankomen. "Er moet een paar miljard extra worden bezuinigd, dat doet pijn. Het kabinet moet binnenkort duidelijk maken dat het een serieuze poging doet om het begrotingstekort zo snel mogelijk op nul te krijgen", aldus De Haan, die benadrukt dat dit niet per se binnen één of twee jaar hoeft.

Lastenverlichting volgens de formule van minister Heinsbroek is wat het CDA betreft nu verder weg dan ooit. "En als LPF'er Hoogendijk beweert dat die plannen juist nu zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden, dan vindt hij het CDA en de VVD lijnrecht tegenover zich!" zegt De Haan dreigend.

Ook het liberale Kamerlid Van Beek concludeert dat verdere bezuinigingen 'onontkoombaar' zijn. Het dreigende financieringstekort van 0,8 procent noemt hij "een lelijke tegenvaller". Hij verwacht dat de nieuwe bezuinigingsronde "echt pijn gaat doen".

Alle partijen zijn het erover eens dat de slechte vooruitzichten een vervelende start zijn voor het kabinet-Balkenende. De premier heeft herhaaldelijk gezegd te streven naar een begroting zonder financieringstekort. De doelstelling om in 2006 een overschot van 1 procent op de begroting te hebben, wordt nu als onhaalbaar gezien.

Werkgeversverenigingen VNO-NCW en het MKB Nederland zien hun eerdere waarschuwingen bevestigd. "De situatie is zeer verontrustend."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 8 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.