De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Hoopgevend spektakel
in ArenA

door Sieb Oostindie

   
 

AMSTERDAM - Potjes in de provincie ontaarden in de regel in verplichte nummertjes. Voetballers zitten nu eenmaal niet te wachten op lokale helden die er weinig van kunnen maar toch met alle middelen proberen de profs het spelen onmogelijk te maken. Maar je hebt oefenwedstrijden en oefenwedstrijden. Dat het zin heeft, dat het leuk kan zijn en goed, bewezen Ajax en Manchester United gisteravond in de ArenA. Beide Europese namen maakten er een hoogst interessante wedstrijd van op het Amsterdam Tournament. Het hoopgevende spektakel eindigde in Nederlands voordeel: 2-1.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Victor Sikora geeft zijn visitekaartje af tegen Manchester United. Hij scoort zijn eerste treffer in dienst van Ajax.
Ajax-Manchester United maakte ook gelijk duidelijk dat Barcelona nog veel werk te doen heeft. De ploeg van Louis van Gaal won een paar uur eerder weliswaar met 4-2 van Parma, maar deed dat met name op basis van individuele klasse. Ingespeeld is Barça nog niet, logisch met veel nieuwe namen. En een systeem waar nog veel aan gewerkt moet worden, vooral in defensief opzicht.

Nee, dan Ajax-Manchester United. Tempo, herkenbaar voetbal op basis van een systeem. Van beide kanten. Ingrediënten die juist duidelijk maakten waar het bij Barça nog aan schort. Het was een bloedserieuze ontmoeting in Amsterdam tussen de thuisploeg en United, zo bleek van het begin af aan. Want als er zulke grote namen op het veld verschijnen, willen topvoetballers absoluut niet afgaan.

De keuze van de organisatie voor Manchester United was temeer gelukkig daar de Engelsen vorig seizoen geen grote prijzen pakten. Dat betekent dat Alex Ferguson zich over twee weken moet kwalificeren voor de Champions League (!!) en dat betekent weer dat zijn voorbereiding zo langzamerhand in de afrondende fase is gekomen.

Het bleek uit het feit dat alle grote namen in de basis stonden. United verscheen met Veron, recordaankoop Rio Ferdinand, Beckham, Giggs, Keane en Van Nistelrooy en alleen Scholes bleef als gevestigde naam op de bank.

De Engelsen konden aanvankelijk niettemin slecht grip krijgen op de herkenbare patronen van Ajax. De ingeslepen aanvallen verrieden al dat er deze zomer weinig veranderd is bij de Amsterdammers. Net als bij United overigens, wat ook goed te zien was. Een klassieke Amsterdamse aanval eindigde na 19 minuten met een kopbal van Van der Vaart op de lat. Het grote talent blonk uit door ongrijpbaar zijn kilometers te maken en bracht de Engelsen met zijn dynamiek in verwarring. De knieproblemen van vorig seizoen bleken definitief verleden tijd.

De beloning kwam voor Ajax kort voor rust. Een vrije trap van Galasek werd in de Engelse muur van richting veranderd, waarna Victor Sikora van dichtbij attent was. De ex-Vitessenaar bekroonde zijn debuut voor de Amsterdammers op de Nederlandse velden met zijn eerste goal in dienst van Ajax door van dichtbij met links Fabien Barthez te passeren: 1-0.

Een ander winstpunt was dat doelman Stekelenburg zich staande hield. De jonge keeper moet het werk voorlopig opknappen onder de lat en redde knap toen Van Nistelrooy door Giggs met een subtiele kopbal werd weggestuurd (28e minuut) en later Keane op hem vuurde.

Het mooiste ging er na rust van af. Sir Alex wisselde Beckham en Veron en snel volgde Ferdinand naar de kleedkamer. Dat Winter, Pienaar en Mido er precies na een uur inkwamen voor Van der Meyde, Van der Vaart en Sikora, gaf al aan dat het toen tijd was voor een ander experiment. Koeman probeerde het met Zlatan en Mido als twee spitsen. Zlatan speelde als basisspeler (Machlas deed een hele wedstrijd mee bij Ajax II) lang tamelijk ongelukkig, maar maakte het in de 75e minuut wel fraai af toen hij door Mido werd weggestuurd: 2-0. De al even fraaie 2-1 van Scholes was het slotakkoord van een avond die duidelijk maakte dat er na slechte tijden nu weer goede aan kunnen komen in Amsterdam.

Ajax - Manchester United (Eng) 2-1 (1-0). 39. Sikora 1-0, 75. Ibrahimovic 2-0, 78. Scholes 2-1. Scheidsrechter: Temmink. Toeschouwers: 50.000.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.