De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street omlaag
   
 

NEW YORK - De koersen op de Amerikaanse effectenbeurzen gingen gisteren vanaf de openingsbel omlaag. Tegenvallende macrocijfers en een winstwaarschuwing van mediaconcern Disney bedierven de stemming. Zakenbank Goldman Sachs bracht beleggers eveneens aan het schrikken door te voorspellen dat Fed-president Alan Greenspan de rente dit jaar gaat verlagen naar 1%. Dat zou het laagste niveau sinds 1958 zijn.

De Dow Jones Industrials Index sloot 193,49 punten (oftewel 2,3%) lager op 8313,13. Technologiebeurs Nasdaq begon aan het weekeinde met een verlies van 32,12 punten (2,5%) op 1247,88.

In de Verenigde Staten werd gisteren een reeks macrocijfers bekendgemaakt. Hoewel de werkloosheid er vorige maand op een stabiel niveau bleef, viel de banengroei zwaar tegen. In plaats van de verwachte 60.000 nieuwe arbeidsplaatsen kwamen er slechts 6000 bij.

Analisten waren eveneens teleurgesteld in de fabrieksorders die vorige maand 2,2% lager uitkwamen. Dat was de scherpste daling in zeven maanden.

Beleggers oordeelden hard over de winstwaarschuwing die mediagigant Walt Disney voor het lopende kwartaal afgaf. Zij bestraften het concern met een koersdaling van $1,52 (9%) op $15,31.

Ook UAL, de moedermaatschappij van Amerika's grootste luchtvaartmaatschappij United Airlines, liep zware averij op met een koersdaling van $1,07 (20%) op $4,15. Onbevestigde berichten dat het in financiële problemen verkerende UAL uitstel van betaling gaat aanvragen, waren hiervan de oorzaak. Een UAL-woordvoerder wilde deze onrust niet wegnemen, en weigerde commentaar.

De moedermaatschappij van United Airlines trok op de beurs ook Northwest Airlines mee in de val. De KLM-partner moest $0,83 (9%) inleveren op $8,19.

Op de handelsvloer deden geruchten de ronde dat Cisco Systems binnenkort met een winstwaarschuwing komt. Het aandeel van de netwerkleverancier zakte met $0,21 naar $11,89.

De financiële waarden waren zwak gestemd op Wall Street. Zowel Citigroup (-$1,42 op $30,88) als JP Morgan Chase (-$1,17 op $23,85) trokken de Dow behoorlijk omlaag.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.