De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Parlement richt ook pijlen
op het KPNQwest-debacle

door Jeroen Hendriks en Annet de Jong

   
 

DEN HAAG/AMSTERDAM - De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk opheldering van minister Herman Heinsbroek (Economische Zaken) over de onverwachte ondergang van het kabelnetwerkbedrijf KPNQwest. De grootste coalitiepartij, het CDA, vermoedt 'boze opzet' in de affaire. De fractie neemt daarom het voortouw en wil op korte termijn met de andere fracties gezamenlijk Kamervragen indienen over de kwestie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
De FBI arresteerde deze week twee topmensen van WorldCom op verdenking van fraude. (Foto: REUTERS)
CDA-Kamerlid Henk de Haan wil dat LPF-bewindsman Heinsbroek zo snel mogelijk uitzoekt of er sprake is van "misbruik" door de voormalige directeuren. "Het gaat hier op z'n zachtst gezegd om een merkwaardige zaak. We moeten hier als Kamer iets aan doen," aldus De Haan.

In de Kamer leeft de vrees dat de affaire rond KPNQwest, een gezamenlijke dochter van KPN en het Amerikaanse Qwest, zich gaat ontwikkelen naar 'Amerikaans model'. In de VS bekent het ene na het andere beursgenoteerde bedrijf - waaronder Qwest - geknoeid te hebben met de boeken. Energiereus Enron is inmiddels failliet en telecombedrijf WorldCom bungelt aan een zijden draad. De FBI heeft deze week zelfs twee topmensen van WorldCom in de boeien geslagen vanwege boekhoudfraude.

Volgens CDA-kamerlid De Haan riekt de affaire rond KPNQwest naar boze opzet.

"Ik weet niet of dit wel door de beugel kan. Is hier geen sprake van een situatie dat een substantiële macht eerst de zaak failliet laat gaan, en vervolgens de zaak voor een appel en een ei koopt? Alle mensen die hun geld er in hebben geïnvesteerd zitten nu op zwart zaad", aldus De Haan.

Eén van die mensen, ondernemer Rinus Beusenberg, voert een verbeten strijd tegen de voormalige KPNQwest-baas Jack McMaster en zijn medebestuurders. Beusenberg heeft hen inmiddels persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de schade die hijzelf (€800.000) en andere gedupeerde aandeelhouders hebben geleden. Ook de financiële waakhond AFM, beursorganisatie Euronext, het gedupeerde bankenconsortium en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben KPNQwest op de korrel.

Beusenberg heeft deze week ook een brief geschreven naar de kersverse premier van CDA-huize Jan Peter Balkenende, waarin hij hem vraagt om een financiële bijdrage voor zijn kostbare juridische strijd tegen de verantwoordelijken voor het KPNQwest-debacle, inclusief de top van KPN.

Hij roept de minister-president op om - in navolging van de Amerikaanse president Bush - hard op te treden tegen het gefraudeer in de financiële wereld en de schuldigen voor de rechter te brengen.

CDA-Kamerlid De Haan geeft Beusenberg en andere gedupeerde beleggers groot gelijk dat zij ook zelf actie ondernemen. "Zij zijn het kind van de rekening en hebben een hoop geld verloren. Ik zou graag willen weten wat onze vriend Balkenende van de hele zaak vindt. Want als KPN, door het kabelnetwerk goedkoop over te nemen, denkt voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen zitten, kan ik mij voorstellen dat beleggers willen meeprofiteren," aldus De Haan.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.