De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KLM botst met technici
tijdens cao-gesprekken

   
 

AMSTERDAM - De KLM-directie en de vakbonden hebben gisteren de gehele dag moeizaam en chaotisch onderhandeld over betere arbeidsvoorwaarden voor de technici. Het was het eerste overleg tussen de KLM en bonden sinds vorig weekeinde een wilde staking van grondwerktuigkundigen de KLM een schadepost bezorgde van €15 miljoen en duizenden passagiers forse vertragingen bezorgde.

De KLM heeft daarvoor een twintigtal arbeidsvoorwaardenvoorstellen gedaan. Het overleg werd vele malen geschorst en de dissidente vakbond de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici dreigde zelfs even met nieuwe stiptheidsacties als de KLM niet onmiddelijk aan hun eisen tegemoet zou komen. Die dreiging werd echter snel weer van tafel gehaald.

De bonden verzetten zich niet langer tegen het voornemen van de KLM om de schade - zij het in redelijkheid - te verhalen op de stakers. De looneis van 40%, die met de wilde actie werd geëist, blijft de KLM-top resoluut afwijzen. Ook door de bonden wordt die 'wilde' eis niet gesteund.

Het gaat in de KLM-voorstellen vooral om interne organisatiemaatregelen. De randvoorwaarden die de directie stelt komen erop neer dat geen sprake mag zijn van meer kosten voor de KLM. Veranderingen moeten bovendien geleidelijk worden ingevoerd en er moet een productiviteitsverbetering tegenover staan.

De cao-voorstellen hebben betrekking op een beter loopbaanperspectief voor grondwerktuigkundigen, die voorts de wettelijke verplichting om hun kennis en kunde op peil te houden in hun vrije tijd moeten gaan doen. Hier staat een financiële vergoeding en verbetering tegenover. De KLM stelt ook een variabele beloning voor en meer flexibiliteit in werk- en rusttijden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.