De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Friesland zit met kater
na sluiting computerfabriek

Van onze verslaggevers

   
 

HEERENVEEN - De sluiting van het Amerikaanse computerbedrijf Sanmina-SCI is hard aangekomen bij de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland. Uiterlijk eind dit jaar sluit de Amerikaanse onderneming voorgoed zijn deuren. Vierhonderd trouwe medewerkers komen op straat te staan bij wat de Friese geschiedenis ingaat als het grootste massaontslag in de regio.

Het begon veelbelovend. In 1997 werd het bedrijf, dat computers zou gaan assembleren voor Hewlett-Packard, met veel tamtam binnengehaald. Het moest Heerenveen als vestigingsgebied op de kaart zetten. Gouden bergen werden er beloofd, want er lagen 1100 banen in het verschiet. SCI mikte daarbij op laagopgeleide werklozen, die vaak al jaren zonder werk zaten. Het werden er echter nooit meer dan rond de 500 banen.

Vanuit allerlei potjes kwam er subsidie los. Het ministerie van Economische Zaken stelde geld beschikbaar in het kader van de investeringspremieregeling (IPR). Ook de provincie Friesland zette de subsidiekraan open: het bedrijf kreeg de grond van de fabriek goedkoper en er kon een beroep worden gedaan op speciale loonkostensubsidies.

Al deze subsidies waren de Europese Commissie te gortig. In 1999 werd bepaald dat de Nederlandse overheid haar boekje ver te buiten was gegaan bij het verlenen van investeringssteun. Op een investering van Hlf. 68,5 miljoen mocht maximaal Hlf. 12,5 miljoen subsidie worden gegeven. Een deel van de subsidie moest worden terugbetaald.

Het nieuws van de sluiting komt voor de gemeente Heerenveen als donderslag bij heldere hemel. ,,Het is een harde klap in ons gezicht. SCI is een bedrijf dat Nederland en Heerenveen nodig heeft. Daarnaast was het een onderneming waar mensen van allerlei nationaliteiten werkten. Maar nu komen er 400 mensen op straat te staan, die vermoedelijk in de WW terechtkomen. Begin volgende week gaan we met de vakbonden en de provincie om tafel zitten om te kijken hoe wij deze mensen weer aan het werk krijgen'', zegt de Heerenveense wethouder van economische zaken Frans Bouwers. Speciaal voor internationale ondernemingen legde de gemeente een mega bedrijvenpark aan. ,,Het is voor de ontwikkeling van het hele gebied een vervelende zaak.''Ook de provincie Friesland is stomverbaasd. ,,Wij gaan zeker een deel van de verstrekte subsidie terugeisen'', aldus een woordvoerder.

De fractie van de Frysk Nasjonale Partij (FNP) in de Provinciale Staten is weliswaar teleurgesteld dat de fabriek een fiasco is geworden, maar niet verrast. "Het was vanaf het begin duidelijk dat het zou mislukken", stelt Jan van der Baan van de FNP onomwonden. Volgens hem heeft de FNP meteen aan de bel getrokken toen bleek dat het hier slechts om assemblage ging en niet om ontwikkeling. "De bestuurders waren meer gespitst op persoonlijke roem en eer dan op het belang van de gemeenschap. Die zijn meer gediend bij het stimuleren van het midden- en kleinbedrijf in de regio."

Ook de Stichting Mobilisatie, die jarenlang streed tegen het megapark Heerenveen, is niet verbaasd. Talloze keren vertelde de stichting dat het Amerikaanse bedrijf alleen voor het subsidiegeld even in Heerenveen neerstreek.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.