De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rood overheerst op Damrak
   
 

AMSTERDAM - De kleur rood bleef gisteren overheersen op de effectenbeurs in Amsterdam. Verder dalende koersen op Wall Street eisten laat op de dag hun tol op de toch al zwakke markt. De toonaangevende AEX-index sloot 1,7% lager op 336,21 punten. De Midkap verloor 2,3% op 375,72 punten. Handelshuis Buhrmann kwam met een winstwaarschuwing: de vierde binnen anderhalf jaar. "Het aantal winstwaarschuwingen lijkt weer in de lift te zitten", reageerde een beurshandelaar.

Door die toenemende onrust, de sinds begin dit jaar zeer teleurstellende ontwikkelingen op de aandelenmarkten en de gespannen situatie op de arbeidsmarkt wordt de allesoverheersende vraag weer actueel of de aandelenbeurzen nu langs de bodem schurken of toch nog lager kunnen. Het vertrouwen van consumenten en producenten is flink teruggelopen. "Vorige week leek het erop dat beleggers ervan overtuigd waren dat de bodem was bereikt", zegt beursgoeroe Hans Amesz daarover. Maar de macrocijfers in de Verenigde Staten brachten de afgelopen week weinig goed. Die toonden aan dat het herstel er hapert.

Met spanning werd daarom gisteren uitgekeken naar de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in de VS in de maand juli nauwelijks is toegenomen. Het aantal arbeidsplaatsen steeg met slechts 6.000. Dat was aanzienlijk minder dan verwacht. Economen hadden een stijging van het aantal arbeidsplaatsen met 65.000 voorspeld.

De vraag dringt zich op of er mogelijk een double dip komt, suggereert Amesz. "Tegenvallende winstontwikkelingen en een eventuele uitbreiding van malversaties bij Amerikaanse en andere bedrijven zijn daarbij risico's." In dat geval zouden lagere beurskoersen weer op de loer liggen. Er zijn volgens hem nogal wat aanwijzingen dat de beurzen op Wall Street zwaar weer te wachten staat. Omdat de Amsterdamse beurs veelal het koersverloop van New York volgt, zullen ook hier de klappen voelbaar zijn.

Gisteren voerde de winstwaarschuwing van Buhrmann de boventoon op het Damrak.

De beurswaarde van het handelsbedrijf daalde met 14,6%. De onderneming verwacht dat de winst over heel 2002 ongeveer gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Eerder ging het bedrijf nog uit van een groei. Per aandeel betekent dat een flinke teruggang van het winstniveau, omdat het bedrijf het afgelopen jaar veel nieuwe aandelen heeft uitgegeven. Verwacht wordt dat analisten maandag met een aanpassingen komen ten aanzien van de winstprognose van Buhrmann. Een aandeel van de kantoorgroothandel wisselt inmiddels voor €6,16 van eigenaar.

Succesnummer ASM International verloor 3,1% op €13,71. De beurswaarde van het bedrijf steeg afgelopen week met 17,8%. "Voor óns is de malaise in de chipsector voorbij", zei financieel directeur Robert de Bakker in een toelichting. Gisteren maakte de Amerikaanse dochter van het halfgeleiderbedrijf bekend een laboratorium op te zetten met het Amerikaanse met Accurel Systems.

Midkapper Corus verloor 6,7% op €0,83. Het onderzoek van de Braziliaanse ontwikkelingsbank BNDES naar de fusie tussen het CSN en het Brits-Nederlandse staalconcern blijft beleggers verontrusten. Mocht blijken dat Corus CSN heeft opgekocht, dan heeft Braziliaanse branchegenoot in het slechtste geval recht op 70% van de winst op aandelen. Het aandeel TPG verloor 5,7% op €17,35. Analisten verwachten dat het postbedrijf maandag een 17% hogere kwartaalwinst rapporteert van ruim €144 miljoen. Vorig jaar werd over het tweede kwartaal nog een winst geboekt van €123 miljoen. Aangenomen wordt dat TPG maandag eveneens een toelichting zal geven over de toenemende concurrentie op de Nederlandse postmarkt en over de verdere liberalisering van de Duitse postmarkt.

Ook apothekersassociatie OPG presenteert maandag financiële cijfers. In aanloop daarop liet het fonds 0,2% liggen op €40,72. In februari van dit jaar liet het bedrijf weten dat de markten waarop OPG actief is, dit jaar gekenmerkt zullen worden door grote volatiliteit. Het bedrijf durfde bovendien geen winstverwachting uit te spreken. "Daarmee gaf OPG aan dat de ontwikkelingen in de sector kennelijk onzeker zijn", aldus een beurshandelaar. De apothekersorganisatie streeft structureel naar een winstgroei van 8 à 10% per jaar.

Richard van de Crommert 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.