De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Buhrmann waarschuwt dat
winst weer zal tegenvallen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Het is wel even overwogen om maar helemaal af te zien van het geven van een nieuwe winstverwachting. "Maar", zo zei Buhrmann-bestuursvoorzitter Frans Koffrie, "dat ligt niet in de traditie van het bedrijf". Het Amsterdamse handelshuis moest gisteren tijdens de presentatie van de tweede kwartaalcijfers opnieuw een winstwaarschuwing afgeven. Dat is nu al de vierde keer in iets meer dan een jaar tijd.

Eerder verwachtte Buhrmann dit jaar meer winst te zullen boeken dan in 2001. Nu denkt het bedrijf de winst van dat jaar te zullen evenaren. De voor Buhrmann belangrijkste markten blijven krimpen, en Koffrie ziet voor dit jaar geen tekenen van herstel meer. Beleggers keerden op dit nieuws het aandeel massaal de rug toe, het sloot uiteindelijk 14% lager op €6,16.

Buhrmann boekte over het tweede kwartaal een winst van €34 miljoen. Dat is €5 miljoen meer dan de €29 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden gemiddeld verwacht dat Buhrmann €38 miljoen winst zou melden.

Alleen door fors het mes in de organisatie te zetten wist Buhrmann de winst nog enigszins op peil te houden, want de totale omzet daalde met 4% tot €2,6 miljard.

Tot nu toe gingen 1600 arbeidsplaatsen verloren, maar daar komen er nog "een paar honderd" bij. Eind vorig jaar werkten er bij Buhrmann nog 27.000 mensen. Eind dit jaar zijn het er nog maar 25.000. "We proberen het vet weg te snijden en niet de spieren", zei Koffrie. Maar als de economische malaise blijft aanhouden, zal het steeds moeilijker worden."

Het afgelopen kwartaal ging het vooral in de Verenigde Staten minder. Daar zag Buhrmann zijn omzet met 7% dalen. In de VS is het bedrijf voor 80% afhankelijk van grote ondernemingen. "Dat moeten we meer gaan spreiden. Je ziet dat kleinere bedrijven nu stabieler zijn", aldus Koffrie.

Vooral ict-bedrijven aan de westkust, waar Buhrmann veel klanten heeft, werden getroffen door de economische tegenwind en bestelden minder. Ook Enron (failliet), WorldCom (surseance) en Arthur Andersen (bezweken) behoorden tot de klantenkring. Hier bleef de schade voor Buhrmann evenwel beperkt, zo verzekerde Koffrie. "Uitstaande vorderingen zijn verzekerd." Bovendien drukte de waardevermindering van de dollar het resultaat. Als de dollar ten opzichte van de euro 10% goedkoper wordt, scheelt dat Buhrmann al gauw 3% omzet op halfjaarbasis.

In Europa daalde de omzet met 6%. Volgens Koffrie liep Buhrmann er enkele procenten omzet mis door het WK Voetbal. "Als in Duitsland of Engeland een voetbalwedstrijd werd uitgezonden, kregen we aanzienlijk minder bestellingen binnen", constateerde de Limburger. Alleen in Australië werd een robuuste omzetgroei van ongeveer 20% gerealiseerd.

De integratie van US Office Products en de kantoorartikelen van Samas is inmiddels bijna voltooid.

In de VS sloot Buhrmann bijvoorbeeld 160 van de 173 vestigingen, in Groot-Brittannië werd het aantal distributiecentra teruggebracht van vijf naar één.

Het bedrijf heeft bij het winstcijfer de afschrijving van goodwill nog niet meegeteld. Als dat wordt meegerekend, komt de winst op €17 miljoen, ten opzichte van een verlies van €39 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.