De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Leger Israël raast
Nabloes binnen

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Het Israëlische leger is gisteren met groot machtsvertoon het centrum van de Palestijnse stad Nabloes ingetrokken. Tientallen tanks en pantservoertuigen en Apache-gevechtshelikopters ondersteunden soldaten die in de nauwe straatjes van de kashba huis aan huis doorzoekingen deden. Ze maakten daarbij, net zoals bij eerdere acties in dichtbevolkte gebieden, gaten in de muren van de aanpalende huizen om zich zo min mogelijk op straat te vertonen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Een geboeide en geblinddoekte Palestijn wordt in Nabloes door een IsraŽlische soldaat in een noodcel gedirigeerd. (Foto: AP)
De operatie is gericht tegen de militante Hamas-beweging die volgens Israël één van haar bolwerken in Nabloes heeft. De bom die woensdag zeven studenten doodde in de mensa van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem zou in Nabloes zijn gefabriceerd. Volgens de Israëlische tv blijft het leger voor lange tijd in Nabloes.

Het leger maakte bekend in die stad gisteren al twee wapenfabrieken te hebben ontmanteld. Tenminste 15 Palestijnse militanten zouden zijn aangehouden. Er zijn echter ook berichten van veel meer mannen die geboeid en geblinddoekt zijn afgevoerd.

De chaos in de stad waar veel wordt geschoten is groot. Het Israëlische leger heeft Nabloes inmiddels tot gesloten militair gebied verklaard, daarmee worden pottenkijkers uit de stad gehouden. Een Hamas-lid is in het aanpalende dorp Salem door Israëlische troepen doodgeschoten. Buurtbewoners beweren dat de man, Amjad Jabour, een vader van zes kinderen, werd afgevoerd door de Israëli's om iets verder op te worden geëxecuteerd.

Een Hamas-woordvoerder verklaarde gisteren dat zijn organisatie niet doelbewust uit is op het doden van Amerikanen. Vijf van de zeven doden van de 'mensa-bom' kwamen uit de VS. De uitspraken zijn waarschijnlijk bedoeld om de toorn van de VS te ontlopen. De Amerikaanse president was woedend over de aanslag en had gezegd dat de schuldigen hun straf niet zouden ontlopen.

Een paar uur voordat ze zouden worden uitgewezen naar de Gazastrook hebben de twee broers van een zelfmoordenaar een protest daartegen ingediend bij een speciaal comité dat deze maatregel bekijkt. Er is veel protest tegen de verbanning omdat die ingaat tegen het internationale recht. In Israël is de gangbare mening echter dat elke maatregel die zelfmoordenaars van hun daad af zou kunnen houden welkom is. In dat kader past het straffen van de familie.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.