De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Opmars moordmug
tergt heel Amerika

door Pieter Nijdam

   
 

door Pieter Nijdam NEW YORK - In de Verenigde Staten is de noodklok geluid over de opmars van het levensgevaarlijke Westnijl-virus, dat wordt overgebracht door een bepaald soort mug. Tientallen mensen in 34 staten zijn de afgelopen weken besmet geraakt. Vier van hen zijn inmiddels overleden.

Het Instituut voor Ziekte en Preventie (CDC), dat zich bezighoudt met infectiebestrijding, maakt zich grote zorgen over de vroege explosie en snelle verspreiding van het virus deze zomer. Sinds het in 1999 voor het eerst toesloeg in New York, zijn 161 mensen besmet geraakt en 18 gestorven.

De ziekte wordt verspreid door een mug van het zogeheten Culex-soort en komt oorspronkelijk uit het westelijke Nijl-gebied van Oeganda. Iemand die door een besmette mug wordt geprikt, loopt grote kans het virus te krijgen. De eerste symptomen zijn grieperigheid, hoofdpijn, koorts en een stijve nek. Uiteindelijk kan een hersenvliesontsteking ontstaan, soms met fatale afloop.

Aanvankelijk dachten artsen dat alleen jonge kinderen en oudere mensen met weinig weerstand het slachtoffer konden worden van het Westnijl-virus. Inmiddels weet men dat ook gezonde mensen gevaar lopen, als ze door een 'moordmug' zijn gestoken. Vorig jaar overleed in de staat New York een 16-jarig meisje aan het Westnijl-virus.

Dr. Lyle Petersen van het CDC spreekt van een alarmerende situatie nu de ziekte zich heeft verspreid tot aan Californië. "Mensen moeten hun dagelijkse gewoonten aanpassen. Ga bij zonsondergang zo weinig mogelijk naar buiten. Indien je dat toch doet, trek dan een broek en shirt aan met lange pijpen en mouwen. Gebruik bovendien een antimuggenlotion dat de stof deet bevat."

De autoriteiten in de staten Kansas en Colorado bereiden zich voor op een grootscheepse gifactie gericht tegen de 'moordmug', waarbij met helikopters en kleine vliegtuigen tonnen gif zullen worden verspreid.

Het CDC staat daar echter kritisch tegenover. "Twee jaar geleden heeft men hetzelfde gedaan boven de stad New York, maar de mug bleef toch toeslaan", zegt Petersen.

"Je kunt beter preventief te werk gaan door omstandigheden te creëren waarbij de mug zich niet kan vermenigvuldigen. Na een regenbui moet de burger ervoor zorgen dat plassen niet langer dan twee dagen blijven liggen. Emmers, gieters en bloempotten dienen bijtijds te worden geleegd. Het zijn namelijk de favoriete plekken voor eitjes."

Volgens de CDC-wetenschapper is het oppassen geblazen wanneer ergens veel dode kraaiachtige vogels gesignaleerd worden. Deze vogelsoort raakt snel geïnfecteerd, wanneer een besmette mug op het menu heeft gestaan.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.