De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Saddam wil tijdwinst
met inspectie-aanbod

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Irak heeft VN-wapeninspecteurs uitgenodigd naar Bagdad te komen voor 'technische gesprekken' ter voorbereiding op de hervatting van wapeninspecties. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië staan zeer sceptisch tegenover het aanbod, dat wordt uitgelegd als een nieuwe vertragingstactiek van president Saddam Hoessein.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Een meisje in een snikheet Bagdad bij een moskee uit een openbare watervoorziening. (Foto: EPA)
De uitnodiging uit Irak komt op een moment dat president George Bush het Amerikaanse volk en de NAVO-bondgenoten ervan probeert te overtuigen dat het regime van Saddam Hoessein ten val moet worden gebracht. Volgens Washington heeft Irak een arsenaal aan massavernietigingswapens opgebouwd, sinds in 1998 de VN-wapeninspecteurs het land uit werden gezet.

De Iraakse minister Naji Sabri van Buitenlandse Zaken vraagt in een brief aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan de besprekingen over hervatting van wapeninspecties zo snel mogelijk te beginnen. Hans Blix, het hoofd van de VN-inspecteurs van Unmovic, is daarvoor welkom in Bagdad.

De terugkeer van VN-wapeninspecteurs naar Irak is de belangrijkste eis van de Veiligheidsraad en Washington. De VS beschuldigen Bagdad openlijk ervan het internationaal terrorisme te steunen. Volgens minister Donald Rumsfeld van Defensie houden zich leden van Al-Qaeda schuil in Irak en beschikt het land over massavernietigingswapens. Bagdad ontkent dat overigens.

De uitnodiging van de Iraakse regering komt nog geen maand nadat Kofi Annan in Wenen vruchtenloze gesprekken voerde met minister Sabri over hervatting van de wapeninspecties. Een boze Annan liet toen weten dat hij niet meer met Sabri wilde praten, tot Irak de bereidheid toont wapeninspecties toe te laten.

Washington en Londen noemden de vier Iraakse eisen voor eventuele hervatting van wapeninspecties - het stoppen van Amerikaanse dreigementen voor een aanval, het opheffen van VN-sancties die in 1991 werden ingesteld, de afschaffing van no-fly zones en de ontmanteling van het Israëlische kernwapenarsenaal - onaanvaardbaar.

Behalve als onderdeel van een vertragingstactiek zien de Amerikaanse en Britse regering de nieuwe zet van Saddam Hoessein als een poging de NAVO-bondgenoten tegen elkaar uit te spelen teneinde een militaire aanval af te wenden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.