De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Britse tiener veroordeeld
voor 'Dracula-moord'

   
 

AMSTERDAM - Mathew Hardman dacht er onsterfelijk van te worden, maar de zeventienjarige Brit verdwijnt nu achter de tralies voor de gruwelijke moord op een hoogbejaarde vrouw. De jongen, geobsedeerd door bloeddorstige vampiers, had het hart uit het lichaam van de vrouw gesneden en haar bloed opgedronken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 10kb)
Mathew Hardman. (Foto: AP)
Rechter sir Stephen Richards oordeelde gisteren dat Hardman moet worden opgesloten "naar het behagen van Hare Majesteit" - in Groot-Brittannië de gebruikelijke straf voor minderjarigen die schuldig zijn bevonden aan moord. Het komt neer op minimaal twaalf jaar cel.

De rechter kon ook maar moeilijk bevatten hoe Hardman tot zijn schrikbarende daad was overgegaan. "Waarom je op deze manier hebt gehandeld is moeilijk te begrijpen", zei de rechter, "maar ik neig naar de conclusie dat je inderdaad geobsedeerd was door vampiers, dat je echt geloofde dat deze mythe waar was, dat je dacht onsterfelijk te worden door andermans bloed te drinken en dat je dat idee onweerstaanbaar vond."

Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de zeventienjarige jongen volledig toerekeningsvatbaar is.

Kachelpoken

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Maybel Leyshon. (Foto: AP)
In november vorig jaar drong de student aan de kunstacademie het huis binnen van de 90-jarige weduwe Mabel Leyshon in Llanfairpwll PG (afkorting voor de naam van liefst 56 letters) in het noorden van Wales. Hardman viel haar van achteren aan terwijl ze televisie zat te kijken en bracht haar met 22 messteken om het leven. Daarna sneed hij het hart uit haar lichaam, wikkelde het in een oude krant en legde het in een steelpan op een zilveren schotel. Hij sneed vervolgens de benen van de vrouw open om het bloed op te drinken. Bij de voeten van de vrouw trof de politie twee gekruist neergelegde kachelpoken aan.

Hardman heeft geen schuld bekend, maar het bewijs tegen hem was overweldigend, oordeelde Richards. Bij de jongen thuis trof de politie boeken en tijdschriften aan over vampieren, waaronder Bram Stokers klassieker Dracula. Verder vond de politie bewijs voor bezoeken aan occulte websites, alsmede een mes met daarop bloedsporen van het slachtoffer.

Een maand vóór de moord op Leyshon was Hardman aangehouden omdat hij had geprobeerd een Duitse studente met geweld te dwingen hem in zijn nek te bijten. Hij geloofde dat de Duitse een vampier was en wilde er zelf ook een worden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.