De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vuurwerkhandelaren lappen
regels aan laars

   
 

door Jan Colijn ENSCHEDE - Vuurwerkhandelaren blijken het ondanks de desastreuze gevolgen van de Enschedese vuurwerkramp nog altijd niet zo nauw te nemen met de verscherpte wetgeving. Een speciale vliegende vuurwerkbrigade is de afgelopen tijd op tientallen misstanden gestuit. De vliegende brigade is operationeel sinds ex-milieuminister Pronk per

1 maart dit jaar een nieuw en aanzienlijk strenger Vuurwerkbesluit uitvaardigde.

De 12 leden tellende vuurwerkbrigade houdt toezicht bij zowel het afsteken als de opslag van vuurwerk. Behalve dat steekproeven worden genomen bij vuurwerkshows worden ook controles verricht in havens en opslagdepots. Daarnaast komt het team in actie wanneer via de speciaal daarvoor in het leven geroepen kliklijn tips binnen komen.

Classificeren

Een woordvoerster van het ministerie van VROM laat weten dat in korte tijd al 30 onderzoeken zijn uitgevoerd. In bijna alle gevallen werden er overtredingen geconstateerd. Bij het merendeel van de delicten ging het om het verkeerd classificeren van de projectielen, waardoor zwaarder vuurwerk lag opgeslagen dan de etiketten vermeldden. De vuurwerkhandelaren werden gesommeerd de stickers aan te passen en kregen een laatste waarschuwing.

Ook in het strafproces tegen de directeuren van de ontplofte Enschedese vuurwerkopslag S.E. Fireworks kwam deze verkeerde classificatie van vuurwerk uitgebreid aan de orde.

Smokkel

Volgens de zegsvrouw van VROM is in drie gevallen proces-verbaal opgemaakt omdat er sprake was van gevaar voor mensenlevens. Zo werden twee handelaren betrapt bij de smokkel van vuurwerk naar Duitsland. In het nieuwe Vuurwerkbesluit is voor professionele vuurwerkbedrijven de wettelijke verplichting opgenomen om in- of uitvoer van vuurwerk te melden.

De vliegende brigade kan zelf overigens geen boetes uitdelen. "Er wordt proces-verbaal opgemaakt, waarna de officier van justitie een oordeel velt over de hoogte van het bedrag", aldus de woordvoerster.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.