De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Justitie onderzoekt opname Rochelle
   
 

door Annet de Jong en Jolande Westdorp DEN HAAG - Minister Donner van Justitie heeft een diepgravend onderzoek gelast naar de gang van zaken rond kleuter Rochelle Rikkers, het zusje van het meisje van Nulde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Vrolijk zwaait Rochelle naar de fotograaf terwijl ze een spelletje doet.
De Inspectie Jeugdhulpverlening en Jeugdbescherming moet uitzoeken of de Raad voor de Kinderbescherming en voogdij-instelling Jeugdzorg mogelijk fouten hebben gemaakt. Jeugdzorg wil het 4-jarige meisje tot afgrijzen van haar familie en enkele deskundigen in een psychiatrisch ziekenhuis laten opnemen.

In kaart

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie verklaarde gisteren dat de zaak een dusdanig maatschappelijk belang heeft "dat de onderste steen boven moet komen". De inspectie heeft alle ambtsberichten bij de voogdij-instelling en kinderbescherming opgevraagd om precies in kaart te brengen wat er de afgelopen maanden is gebeurd.

Ook het ministerie van Volksgezondheid zegt de zaak Rochelle inmiddels kritisch te volgen en wil zo spoedig mogelijk om de tafel met het ministerie van Justitie. "We willen onder meer weten welke rol de psychiaters bij het onderzoek van Rochelle hebben gespeeld", aldus een zegsman van VWS.

CDA-Kamerlid Cörüz, die onlangs een gesprek had met Rochelles biologische vader Martin Huisman, vindt dat Huisman er recht op heeft dat al zijn vragen worden beantwoord. "Ik wil niets afdoen aan de uitspraak van de rechter, maar er zijn tal van zaken die nog moeten worden uitgezocht. Ik kan Huisman geen hoop geven. Maar ik kan hem wel helpen en zal alles doen wat in mijn macht ligt." Het CDA-Kamerlid zegt veel respect voor Rochelle's vader te hebben. "Hij is heel betrokken en vecht voor zijn kindje, daar kan ik alleen maar bewondering voor hebben".

Actievoerders hebben inmiddels gedreigd met een bezetting van het psychiatrisch ziekenhuis in Barendrecht om te voorkomen dat de kleuter daar dinsdag wordt opgenomen. De politie Rotterdam-Rijnmond is van de aangekondigde actie op de hoogte.

Door het hele land veroorzaakt de ophanden zijnde opname van Rochelle een storm aan protesten. Talrijke lezers van De Telegraaf reageerden gisteren boos en verontwaardigd omdat het meisje niet bij haar vader en diens vriendin mag wonen. De Amsterdamse kinder- en jeugdpsychiater Dolph Kohnstamm waarschuwt dat het jonge kind in een inrichting volledig de vernieling in zal gaan en pleit voor plaatsing bij haar vader, eventueel in combinatie met speltherapie aan huis.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.