De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 3 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Steeds meer mensen
met huurauto op reis

   
 

door Fred Pruim BUNNIK - Steeds meer Nederlanders gaan met een huurauto op vakantie en laten hun eigen wagen voor de deur of in de garage staan. Het aantal landgenoten dat op pad gaat met zo'n geleende auto is dit jaar met ruim tien procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit een representatieve steekproef onder autoverhuurbedrijven door de afdeling autoverhuur van brancheorganisatie Bovag. Volgens de Bovag schommelde het aantal verhuurde 'vakantieauto's' al jaren rond de 30.000, nu is dat voor het eerst flink gestegen naar 33.000 stuks.

Uit de steekproef blijkt verder, dat vooral wagens met (veel) bagage- en zitruimte populair zijn, evenals cabriolets of jeepachtige wagens. Ook auto's met een trekhaak zijn momenteel zó enorm gewild, dat ze vrijwel niet meer te krijgen zijn.

Volgens algemeen directeur Koos Burgman van de Bovag is het een trend aan het worden om niet met de eigen auto, maar met een huurauto op vakantie te gaan. "Sommige mensen hebben een oude auto en durven daar, bepakt en bezakt, geen verre afstanden meer mee te rijden. Wat is er dan fijner om ongestoord te kunnen gaan rijden met een bijna nieuwe huurauto", zo verklaart hij het succes.

Andere Nederlanders zijn er bewust toe overgegaan om voor het 'dagelijkse leven' in een kleinere auto te gaan rijden. "Kleine wagens zijn in de loop der jaren steeds comfortabeler en veiliger geworden. De rest van het jaar voldoet zo'n wagen dan ook prima, maar voor de vakantie met het hele gezin is-ie eigenlijk te klein. Op zo'n moment gaan mensen ertoe over om een grotere wagen te huren met meer bagageruimte", aldus Bovag-directeur Burgman.

Ook sterk in opmars is het al in eigen land huren van een flitsende cabriolet, waarmee wordt afgereisd naar zonnige oorden, of een vierwielaangedreven auto, waarmee een wat ruiger gebied kan worden opgezocht. De Bovag signaleert overigens dat in sommige leasecontracten al alternatieven worden geboden voor de vakantieperiode.

Volgens directeur Rob Baas van Budget Rent a Car, een van de grootste autoverhuurbedrijven in ons land, liggen de verhuurprijzen van de populaire vakantiewagens zo rond de 200 à 300 euro per week.

"Uiteraard is het zo dat hoe groter en uitgebreider je wilt, des te duurder het wordt." Bij Budget zijn vooral de voor personenvervoer ingerichte bestelbusachtige wagens populair, evenals de ruimtewagens Opel Zafira en de Renault Scenic. "Wel wil iedereen bijna altijd een trekhaak", lacht Baas.

De afdeling autoverhuur van de Bovag denkt dat Nederlanders in de toekomst steeds vaker van auto zullen wisselen als er zich 'speciale gelegenheden' voordoen. "Je zult zien, dat mensen voor bijvoorbeeld een weekendje uit een leuke sportieve wagen zullen huren, terwijl ze voor een dagje weg met het gezin wellicht voor een ruimteauto kiezen", aldus de organisatie.

Ons land telt ongeveer 750 autoverhuurbedrijven. Het merendeel daarvan is bij de Bovag aangesloten. De 'verhuurvloot' telt zo'n 50.000 personenwagens, 8000 bestelwagens en ruim 1000 vrachtwagens.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 3 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.