De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Smeltkroes vol racerubber

door Dick Springer

   
 

ASSEN - Met de volharding van een heuse bioscoopkraker, die tegenwoordig vrijwel standaard op een vervolg kan rekenen, heeft de Rizla Racing Day een vaste plaats op de Nederlandse racekalender weten te veroveren. Wat in 2000 begon als een voorzichtig plan de Nederlands fan op één circuit een compleet racemenu voor te schotelen, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol - gratis - evenement dat dit weekeinde onder de naam Rizla Racing Day III op het Circuit van Drenthe weer auto-, kart- en motorsport doet samensmelten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 35kb)
Jurgen van den Goorbergh probeert het komend weekeinde andermaal op vier rubberen banden.
Wie dacht dat de Racing Day vorig jaar in de stromende regen, waaronder deel II gebukt ging, definitief verdronken was, kan dit weekeinde op het TT-circuit in Assen met eigen ogen de waterbestendigheid van de meest uiteenlopende gemotoriseerde sporten vaststellen. Auto's en motoren in allerlei soorten en maten en zelfs karts verzorgen een uniek raceprogramma, waarbij diverse topcoureurs hun kunsten vertonen.

Opvallendste naam op de deelnemerslijst is ongetwijfeld die van Jurgen van den Goorbergh, die de vakantieperiode waarvan de Grand Prix-coureurs op dit moment genieten, onderbreekt om op vaderlandse bodem 'even lekker te gummen', zoals de in Monaco woonachtige wegracer het zelf pleegt te noemen.

Dat 'gummen' doet Van den Goorbergh dit weekeinde overigens niet op de hem vertrouwde twee wielen, maar op vier rubberen sloffen. Volgens goed 'Racing Day-gebruik' stapt Van den Goorbergh op het TT-circuit in een Renault Clio, waarmee hij deelneemt aan de ID&T Clio Renault Sport Cup. Dat hij de kunst van het racen op vier wielen goed beheerst, bewees hij vorig jaar al toen hij in zijn debuut-autorace verbaasde met zijn inhaalkunsten. In de stromende regen wist Van den Goorbergh op te klimmen van een 28e naar een twaalfde plaats, alvorens van de baan te slippen. "Maar ik weet nu een beetje hoe het werkt op vier wielen, dus ik ga voor een toptien-klassering", aldus de wegcoureur.

In beide races krijgt hij te maken met het neusje van de Nederlandse racezalm. De Renault Sport Cup wordt tot nu toe net als vorig jaar gedomineerd door een Bleekemolen-telg. Want Sebastiaan Bleekemolen weet het gat dat zijn ontbrekende broer Jeroen - de regerend kampioen in de Renault-klasse - heeft achtergelaten prima op te vullen. In twee races zegevierde Sebastiaan, die de titelstrijd nu aanvoert. Natuurlijk is ook 'papa' Michael van de partij tijdens de race op Assen, waaraan verder onder vele anderen Patrick Andriessen, Phil Bastiaans, Allard Kalff, Pim van Riet en Frans Verschuur deelnemen.

Ook de Pearle Alfa 147 Challenge meldt zich op volle kracht in Assen. Na vier races is Allard Kalff van de leiding verdrongen door DTCC 2001-kampioen Sandor van Es. Ook Sandra van der Sloot, regerend kampioene in wat vorig jaar nog de Alfa 156 Challenge was, is op het Drentse circuit van de partij. Naast de Alfa's en de Renaults gaan ook de Toyota's op Assen van start voor de strijd om de Toyota Yaris Cup. Het autoprogramma wordt afgesloten met een Dutch Supercar Challenge.

Overigens is Van den Goorbergh niet de enige GP-coureur die zijn opwachting maakt tijdens de Rizla Racing Day III. Ook het De Graaf Grand Prix Team, het Nederlandse team dat dit jaar in de 250cc-klasse uitkomt, is met rijders Jarno Janssen en Haruchika Aoki present. Zondag beginnen de gratis toegankelijke races al om 09.00 uur.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.