EINDHOVEN - Het ene moment hield hij zijn armen kruiselings voor de borst, dan weer hield hij zijn handen strak op de rug en vervolgens steunde een vuist zijn kin. Gekleed in zwart jack, korte rode broek en afgezakte witte kousen inspecteerde Guus Hiddink zijn troepen en zag dat het wel goed zat. Mister Hiddink heet vandaag de dag weer gewoon Guus. De Koreaanse halfgod heeft zo goed en zo kwaad als dat gaat de gekte rond zijn persoon weggestoken en begon gisteren aan zijn eerste officiële werkdag bij PSV, de club die hij twaalf jaar geleden verliet.
|
Ook in Eindhoven is de nieuwe trainer Guus Hiddink mateloos populair.
|
Dat was goed te merken op trainingscomplex De Herdgang, waar enkele honderden fans niets wilden missen van de eerste training van deze 55-jarige 'Messias', die in Korea zo'n gekte heeft veroorzaakt dat hij zijn hele leven gratis bier mag drinken in Seoel, een villa kreeg, en een eredoctoraat. Ja, wat eigenlijk niet? Zijn geboortedorp Varsseveld geldt nu als bedevaartsoord voor talrijke Koreanen, terwijl Philips straks met hem de boer op wil in Azië. Je zou je haast afvragen of er voor deze nuchtere Achterhoeker eigenlijk nog uitdagingen bestaan. Die zijn er beslist. Veertien dagen nam hij afstand van alle WK-hectiek. Bracht in die periode een bezoekje aan zijn oude club Valencia en belde veelvuldig met zijn eerste luitenant Erwin Koeman.
"Dat ik veel met Erwin belde, was voor mij het teken om weer op het veld te staan", vertelde Hiddink na zijn eerste training. Nou ja, training. Guus stond als een veldheer tussen zijn jongens en liet Erwin Koeman, Fred Rutten, Luc van Agt en Joop Hiele het veldwerk doen. Dat zal in grote lijnen ook zo blijven, want als de grote president Kleisterlee van het gloeilampenconcern hem nodig heeft en de kleine president Harry van Raaij van de voetbalafdeling daar toestemming voor geeft, vliegt Mister Hiddink als een soort ambassadeur richting Azië in het kader van 'Let's make things better'.
Maar vooralsnog blijft Hiddink de man die PSV weer nieuwe impulsen moet geven. "Soms is het beter even weg te zijn om er vervolgens weer fris tegenaan te gaan", vervolgde hij na zijn eerste sessie. "Want het WK was een intense beleving, kan ik je verzekeren. Maar het doet me veel plezier dat ik hier weer terug ben. Met PSV heb ik altijd een speciale band gehad. Eerst was ik hier assistent en daarna hoofdtrainer."
En hoe. Samen met Hans Dorjee coachte hij PSV in 1988 naar het winnen van de Europa Cup 1. Nu heet zijn assistent Erwin Koeman en wil hij ook Fred Rutten dichterbij het topteam betrekken. In zijn afwezigheid, vond hij, is er veel veranderd bij PSV. Zoals het feit dat hij geconfronteerd werd met liefst dertig selectiespelers. "Maar dat is de algemene tendens; alles zit vast. Spelers, die niet tot de selectie van achttien man behoren, blijven nu bij een club omdat er niet veel aanbod is. Zoiets vraagt veel van een speler. Het komt dan op een voorbeeldige instelling aan."
Instelling. Het woord is gevallen. De Koreanen aten uit Guus' hand. Eenzelfde mentaliteit wil hij bij PSV terugzien. "Een onvoorwaardelijke overgave, doen wat je gevraagd wordt en niet alleen blinde inzet tonen. Dat heb ik hier mee naar toe genomen. Ik hoop dat het overslaat naar het publiek", zegt Hiddink, die de kunst verstaat om te observeren, om goed om zich heen te kijken.
Als zijn nieuwe perschef Pedro Salazar op zijn horloge kijkt, doet een Koreaanse tv-verslaggever aan Hiddink het verzoek om nog even een woordje te zeggen tegen al zijn aanbidders in Seoel en omstreken. "Want we missen u", zucht de reporter. Dat wil Mister Hiddink best. "Als ik", steekt hij van wal, terwijl camera's op hem inzoemen, "de hele film terugdraai, was het uniek. Uniek hoe alle mensen in Korea hebben gereageerd. Dat was voor mij iets heel speciaals, om nooit te vergeten."