De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  IOC-baas Rogge geschokt door arrestatie
   
 

VENETIE/NEW YORK - Italië wil de man die woensdag wegens manipulatie van wedstrijduitslagen van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City is gearresteerd, uitleveren aan de Verenigde Staten. Het gaat om wedstrijden in het kunstrijden.

De Oezbeek Alimzhan Tokhtakhounov, die in zijn huis in Italië werd aangehouden, wordt verdacht van pogingen tot manipulatie van twee wedstrijdonderdelen tijdens de Spelen. Hij zou banden hebben met de Russische maffia.

IOC-voorzitter Jacques Rogge heeft geschokt gereageerd op de arrestatie. "We zijn zeer geschrokken van deze ontwikkeling", aldus Rogge. "We weten dat de jurering incorrect was, maar we zijn geschokt dat de georganiseerde misdaad hierbij betrokken is. We zullen deze zaak op de voet blijven volgen."

Ook het Russische nationaal olympisch comité was verrast. Het comité benadrukte in een verklaring dat er geen relatie bestaat met Tokhtakhounov. "Niemand van het comité heeft ooit contact met hem gehad", zei een woordvoerder.

De politie gaat er vanuit dat er een verband is met het omkopingsschandaal rond het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne. Zij werd onder druk gezet, waardoor ze tijdens het olympisch toernooi bij het paarrijden haar steun gaf aan het Russische duo Beresjnaja/Sicharoelidse. Haar stem was doorslaggevend, waardoor de Russen het goud wegkaapten voor het Canadese koppel Sale/Pelletier. Later kreeg ook dat duo nog een gouden medaille, nadat was gebleken dat Le Gougne was omgekocht. Een Franse combinatie zou goud moeten winnen, met steun van een Russisch jurylid. In ruil 'kregen' de Russen dus goud bij het paarrijden. Het Franse koppel Marina Anissina (geboren Russin) en Gwendal Peizerat pakte goud bij het ijsdansen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.