BERLIJN - Jarenlang hikte Pieter van den Hoogenband, als aankomend zwemtalent, aan tegen het wereldrecord op de 200 meter vrije slag, dat niet minder dan tien seizoenen op naam stond van de Italiaan Giorgio Lamberti. 1.46,69, het was een magische cijfercombinatie waar hij in zijn jonge jaren nog wel eens zwetend wakker van werd. Maar kleine jongens worden groot - in het geval van Van den Hoogenband zelfs: onmetelijk groot - en zo kon het gebeuren dat 'VdH', als gearriveerde zwemvedette, met de handrem er nadrukkelijk op in de halve finale van de Europese titelstrijd in Berlijn de Italiaan het kampioenschapsrecord ontnam: 1.46,21. Leuke tijd, maar geen top, heet dat tegenwoordig. "Ik heb me de laatste vijftien meter een beetje laten uitdrijven. Want als ik nu echt explodeer, breekt me dat in de finale tijdens de eindsprint op. En die zal ik nodig hebben voor een Europees record."
|
Jacco Verhaeren blijft voor zijn succesvolle pupil Pieter van den Hoogenband de details verbeteren. (Foto: ANP)
|
Zelfs Van den Hoogenbands tijd in de series, 1.47,53, bleek voor de concurrentie in de halve finales een brug te ver, maar in de virtuele tweestrijd met Ian Thorpe, die in Manchester in het kader van de Gemenebest Spelen in het water ligt, kreeg de Brabander een tikje. De Australiër kwam in Engeland tot 1.44,71, de tweede tijd ooit gezwommen, maar tot enige mate van ongerustheid leidde die tijd niet in het professionele Philips-kamp. Coach Jacco Verhaeren zag de tegenvoeter toevallig op zijn hotelkamer door het beeld snellen en kreeg daarbij voldoende mee om Thorpe's prestatie op de juiste wijze in te schatten. "Het toont aan dat hij verschrikkelijk hard kan zwemmen, maar om nou te zeggen dat ik diep onder de indruk was, nee. Hij zwom écht volle bak en kwam, met een wereldrecord van 1.44,06 achter zijn naam, maar iets minder dan zeven-iende van een seconde boven die tijd. Dan zie ik liever Pieter, die een persoonlijk en Europees record van 1.45,35 achter zijn naam heeft, met twee vingers in de neus deze tijd zwemmen."
Van den Hoogenband heeft de zeldzame gave hard te zwemmen op bestelling, zo blijkt in de Duitse hoofdstad eens te meer. Nogal logisch, meent Verhaeren. "Want het trainingsprogramma dat we draaien maakt het onmogelijk op een ander moment in het jaar de snelste seizoentijd te zwemmen. Soms is het verleidelijk uit te halen tijdens lucratieve wedstrijden als de Wereldbeker of Mare Nostrum, maar Pieter is zich als een van de weinigen bewust dat het gaat om Het Moment. Je legt jezelf daarmee wel een extra druk op en statistisch gezien heb je meer kans op succes wanneer je meerdere malen in het seizoen naar een piek toewerkt, maar het toont zijn zeldzame klasse dat hij daarmee uitstekend om kan gaan."
Het succes van VdH is het succes van het steeds verder uitdijende begeleidingsteam rond de formatie, zo benadrukt de 33-jarige Verhaeren. Naast de trainer bestaat dat momenteel uit de Belgische inspanningsfysioloog Jan Olbrecht, stromingsdeskundige Wieger Medsonides, diëtist Joris Hermans, krachttrainer Luc van Agt, fysiotherapeut Frank van Hek, arts Hans van Kuyk, persoonlijk manager Patrick Wouters, teammanager Colette Zee, vader/steun/toeverlaat Cees-Rein van den Hoogenband en persoonlijk begeleider Aad van Groningen. Uitstekend samenspel van het elftal maakt volgens Verhaeren dat kennis in welke vorm dan ook niet alleen wordt gebundeld, maar ook uitgediept.
"Lactaatmetingen, techniekmetingen en zwemanalyses worden niet alleen veel frequenter, maar ook veel gedetailleerder uitgevoerd. Bij een meting van het lactaat (het melkzuur in het bloed, red.) kijken we bijvoorbeeld niet alleen naar de training van dat moment, maar ook naar de zwemtechniek en de voeding die aan het ijkpunt voorafgaan. Alle bloedbeeldbepalingen hebben een medische, technische èn inspanningsfysiologische insteek."
Maar het is niet alleen op het medische vlak dat zelfs aan de kleinste details wordt gedacht. "Pieter slaapt bijvoorbeeld deze EK als een van de weinigen alleen op een kamer, zodat een snurkende ploeggenoot hem geen verstoorde nachtrust kan bezorgen. Of neem de rol van iemand als Van Groningen. Hij zorgt er voor dat hij in het zwembad niet onnodig wordt tegengehouden en rijdt Pieter met een auto van en naar het hotel, zodat hij niet eerst een kwartier op de bus hoeft te wachten en vervolgens tien minuten opgevouwen zit. Het zijn futiliteiten, maar juist dáár gaat het bij wereldtoppers om."
Berlijn. EK. Mannen 200 m vlinder, finale: 1. Esposito (Fra) 1.55,18. 200 m school, finale: 1. Rummolo (Ita) 2.11,37. 50 m rug, finale: 1. Rupprath (Dui) 25,05. 200 m vrij, geplaatst voor finale: 1. Van den Hoogenband (Ned) 1.46,21. Vrouwen 800 m vrij, finale: 1. Henke (Dui) 8.23,83. 200 m wisselslag, finale: 1. Klotsjkova (Oek) 2.11,59. Schoonspringen Mannen, 3-m-plank, synchroon, eindstand: 1. Baibakov/Saoetin (Rus) 360,33.