De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Sikora staat te popelen

door Sieb Oostindie

   
 

AMSTERDAM - Voor Marc Overmars komt het Amsterdam Tournament dit jaar te vroeg, maar gelukkig is de man die vorig jaar nog als toeschouwer het toernooi bekeek klaar om in de Arena in zijn voetsporen te treden. "Ik vind de vergelijkingen nog steeds leuk. Ik ben de eerste geslaagde kloon", lacht de nieuwe Ajacied Victor Sikora aan de vooravond van zijn presentatie aan het Amsterdamse publiek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Weerzien in Amsterdam: Ajax-trainer Ronald Koeman en Patrick Kluivert en Louis van Gaal van Barcelona in een ontspannen onderonsje.
Ajacied Tim de Cler loopt stage bij West Bromwich Albion. De 26-jarige verdediger is bij Ajax op een zijspoor beland en hoopt nu bij de kersverse Premier-Leagueclub een contract af te dwingen. De Leidenaar speelde eergisteren 34 minuten mee in het oefenduel met Stoke City.

Het Amsterdam Tournament, dat met Ajax, Manchester United, Barcelona en Parma een topbezetting kent, is over de twee speeldagen met 100.000 toeschouwers zelfs uitverkocht. Het tekent het vertrouwen, dat in de hoofdstad heerst. Ajax trapt vanavond om kwart over negen af tegen Manchester United en speelt zondag een half uur vroeger tegen Barcelona, waar Louis van Gaal tot ieders verrassing zijn rentree mocht maken.

"Dat is voetbal", reageert collega Ronald Koeman, die Ajax afgelopen seizoen alsnog naar de titel leidde. "Ikzelf was in eerste instantie ook verbaasd. Het geeft aan de andere kant wel aan dat Barcelona een sterke man nodig heeft om de club weer op poten te krijgen. Wat nu gek lijkt, kan over twee jaar misschien wel heel anders bekeken worden. Er is maar één remedie voor hem: goed beginnen en winnen."

Te beginnen met vanavond: de immer kritische Spaanse pers zal Van Gaal meteen weer op het rooster leggen als Barça hapert. Maar vooralsnog rept de Nederlandse trainer in Spaanse dienst van een geweldige sfeer in alle geledingen van en rondom de club. "Alex Ferguson, de beste trainer van Europa, heeft vorig seizoen ook niets gewonnen. En die heeft een budget dat nog wat hoger ligt dan dat van Barcelona. Het is niet allemaal zo makkelijk. Ik hoef geen revanche op mijn Oranjeperiode te nemen, want ik hoef me niet te bewijzen. Ik doe het voor mezelf, omdat ik een winner ben. Na twee jaren, waarin Barça geen prijzen heeft gewonnen, luidt de doelstelling om minimaal één titel te winnen. Ik heb in Barcelona een beroep gedaan op iedereen om in dezelfde richting te denken. Tot nu toe lukt dat. Ook met de media. De sfeer is geweldig, maar nogmaals, de eerste officiële wedstrijd moet nog wel beginnen", aldus Van Gaal, die gisternacht opa werd van zijn eerste kleinzoon Jesse.

Collega Koeman legde deze zomer bescheiden eisen neer bij de leiding van Ajax, maar het kostte bloed, zweet en tranen voordat Sikora vanuit Arnhem naar Amsterdam kon worden overgeheveld. Met de komst van de spits heeft hij ineens meer mogelijkheden. "Hij gaat er elke dag honderd procent voor en is voor een elftal heel belangrijk", zegt de rossige coach, die in Engeland verschillende spelsystemen uitprobeerde. "Uitgangspunt blijft, zeker in de meeste competitiewedstrijden, je zo weinig mogelijk aan te passen en dus met drie spitsen te spelen. Maar wij zijn natuurlijk geen Real Madrid".

Of Barcelona. Maar met Sikora kan Koeman bij Ajax heel veel kanten op, ook in verschillende systemen. Vanavond komt hij op 'zijn' plek van linksbuiten in actie. De afgelopen tien dagen kostten de Deventenaar niet te veel moeite, benadrukt de zesvoudige international van 22 jaar. "Het baltempo ligt 5, 6 keer zo hoog als bij Vitesse, maar als je positioneel goed staat kost het weinig kracht. Het is bij Ajax allemaal ook veel professioneler geregeld dan in Arnhem. In het begin was dat anders bij Vitesse, maar het laatste jaar waren ze aan het afhaken."

Dat er nu zelfs Arnhemse geluiden van kritiek te horen zijn op Koeman, heeft Sikora zijdelings vernomen. "Maar wie was het ook alweer? Mbamba? Oh, die. Die kwam er onder Koeman niet aan te pas. Dit is een vorm van natrappen van iemand, die met zijn 19 jaar niets heeft laten zien richting iemand, die misschien wel 400 prijzen heeft gewonnen in zijn leven. Neem van mij maar aan dat alle grote jongens van Vitesse voor 100 procent achter Koeman stonden."

Voor Sikora is Koeman van Vitesse een half jaar later precies dezelfde Koeman gebleven. "We weten wat we aan elkaar hebben", verklaart hij de onderlinge band. "Ik zal hem nooit laten zakken."

Programma Amsterdam Tournament (live op SBS):

Vandaag: 19.00 uur: Barcelona-Parma; 21.15: Ajax-Manchester United.

Zondag: 18.30 uur: Manchester United-Parma, 20.45 uur: Ajax-Barcelona.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.