De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kalme markt drukt winst
Van der Moolen met 27%

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Van der Moolen, specialist en marketmaker op de Amerikaanse en Europese beurzen, heeft in tweede kwartaal van dit jaar de nettowinst zien dalen met 27% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar tot €16,9 miljoen of €0,42 per aandeel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (348x202, 16kb)

Vooral de 'rustige' beursmaanden april en mei, waarin het handelsvolume laag was en de intraday prijsschommelingen gering, speelden het bedrijf parten. Toch was er ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar sprake van een lichte verbetering van de volumes. Dit gold vooral voor de activiteiten van Van der Moolen aan de New York Stock Exchange (NYSE), de volumes op Euronext bleven iets achter. Verrassend waren de cijfers niet, ze lagen volledig in lijn met de verwachtingen die Van der Moolen in juni bekend maakte.

Verwachtingen over de rest van het jaar durfde bestuursvoorzitter Fred Böttcher bij de toelichting op de cijfers niet uit te spreken. De maand juli, met hoge handelsvolumes en grote intraday prijsverschillen (volatiliteit), verliep goed voor het beursbedrijf. De turbulentie in de markt is volgens Böttcher echter te groot om uitspraken te kunnen doen. "Het is structureel geen goede ontwikkeling als de belangrijkste dragers van portefeuilles met een 'swing' van 10% per dag worden geconfronteerd. Dat wekt geen vertrouwen." Ook de beursschandalen van de afgelopen tijd werken volgens Böttcher niet mee. "De bubble van de technologie- en dotcombedrijven heeft het vertrouwen van institutionele en particuliere beleggers aangetast. Dat vertrouwen moet eerst terug zijn voor we uitspraken op de lange termijn kunnen doen. Ik sluit niet uit dat er een periode komt waarin particuliere en institionele beleggers even de adem inhouden, dat is niet goed voor een handelshuis als Van der Moolen."

Ondanks de moeilijke markt wist het beursbedrijf het resultaat over het tweede kwartaal nagenoeg gelijk te houden op het niveau van de eerste drie maanden. Van de 65 handelsdagen sloot Van der Moolen er 62 (95%) af met een positief handelsresultaat.

De opbrengsten in het tweede kwartaal bedroegen €86,3 miljoen, dat is een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. Tegenover een negatieve autonome opbrengstenonwikkeling van 9% staat een groei uit acquisities van 19% en een negatief valuta-effect van 4%. In vergelijking met het eerste kwartaal van dit jaar stegen de opbrengsten met 11%.

Verreweg het grootste deel van de opbrengsten, 79%, werd gerealiseerd in de Verenigde Staten. De opbrengsten van Van der Moolen Specialists USA stegen met 22% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit is onder meer het gevolg van de aquisitie van Stern Kennedy en Scavone in 2001 en Lyden in 2002. In de VS werden alle handelsdagen met een positief resultaat afgesloten.

De optie-activiteiten in de VS blijven een bron van zorg voor Van der Moolen. "Dit is de enige activiteit waar we geld moeten meebrengen en dat zijn ze niet gewend van ons." Böttcher stelt overigens dat alle optiebedrijven, ook de groten, het op dit moment moeilijk hebben. Van der Moolen zal scherp op de kosten van het Amerikaanse optiebedrijf letten.

De opbrengsten uit marketmaking in Europa daalden met 26% ten opzichte van het tweede kwartaal 2001 als gevolg van een lagere activiteit op de aandelenmarkt.

Aan de kostenkant was er sprake van een sterke stijging. Dit was enerzijds het gevolg van de uitbreiding van activiteiten waardoor er meer integratiekosten moesten worden genomen en anderzijds het gevolg van een verschuiving naar aandelenarbitrage waar het kostenniveau structureel hoger ligt. Bij arbitrage maken handelaren gebruik van koersverschillen van een fonds op verschillende beurzen. Het gaat hierbij steeds om een dubbele transactie, aankoop en verkoop, en dat verhoogt de kosten. Volgens Böttcher is arbitrage een groeimarkt voor Van der Moolen.

Ondanks de turbulente tijden op de beurs richt Van der Moolen de blik vooruit. Het bedrijf heeft zijn oog laten vallen op de beurzen van Madrid en Millaan.

Böttcher zei gisteren te verwachten dat Van der Moolen voor het eind van dit jaar actief zal zijn op de beurs van Milaan vanuit de kantoren in Amsterdam, Keulen en Londen. Het zal nog iets langer duren voor Madrid hieraan kan worden toegevoegd omdat het hier erg lastig is om te handelen op afstand en hier misschien een handelsteam gevestigd zou moeten worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.