De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beleggers wanhopig op
zoek naar positief nieuws

   
 

AMSTERDAM - Tegenvallende cijfers van AEX-zwaargewicht Koninklijke Olie, een winstwaarschuwing van de Duitse verzekeraar Allianz en tegenvallende macro-economische cijfers in de VS zorgden ervoor dat de Amsterdamse beurs anderhalf uur na opening de weg naar beneden inzette en deze niet meer verliet voor het eind van de dag. Met uitzondering van het handelshuis Hagemeyer kregen alle fondsen forse klappen te verwerken en belandden in de min. De financials werden het zwaarst getroffen.

Tot de opening van Wall Street bleven de verliezen van de AEX nog enigszins beperkt maar toen de Dow Jones-index en de Nasdaq, door een tegenvallende inkoopmanagersindex, in snel tempo naar beneden gingen, zette de index de duikvlucht naar beneden in. Aan het eind van de dag werd een verlies van bijna 22 punten (-5,93%) genoteerd op 342 punten. De Midkap, die gisteren wat minder in de belangstelling stond, deed het bij een lagere omzet dan normaal wat kalmer aan. De AMX-index verloor 7,45 punten (1,9%) op 384,40.

Een winstwaarschuwing van de Duitse verzekeraar Allianz, woensdagavond, speelden de banken en verzekeraars parten. Allianz liet weten dat over het tweede kwartaal onverwacht een verlies is geleden van €350 miljoen. De winst over het hele jaar zal bovendien fors lager uitkomen. Aegon reageerde het sterkst op het tegenvallende nieuws en was de grootste verliezer. De koers daalde met ruim 12% tot €12,45. Fortis volgde met een verlies van bijna 11%. ING, die gisteren meldde dat het een belang van 19,2% heeft genomen in de Mexicaanse Banco Bital, sloot 9,5% lager af op €20. Dit ondanks het feit dat ING een goede deal in Mexico heeft gedaan. Aanvankelijk zou de bank een belang van 17,5% in Bital krijgen, maar door een veranderde wetgeving op het gebied van overnames in Mexico, is dit tegen dezelfde prijs verhoogd naar 19,2%. ABN Amro wist het in vergelijking met de branchegenoten 'redelijk' droog te houden maar zag de koers toch afkalven met 4,7%.

Koninklijke Olie stelde beleggers teleur door tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar. Er werd een nettowinst behaald van $2,21 miljard tegen $3,61 miljard in dezelfde periode vorig jaar, een daling van 38%. De analisten dachten gemiddeld aan een winst van $2,26 miljard, een daling van 30%. Slechtere marktomstandigheden voor raffinage en lagere olie- en gasprijzen hakten in op de resultaten. De Olies verloren 6,6% op €43,50.

Ook de resultaten van Van der Moolen kregen geen enthousiast onthaal op het Damrak. Verrassend was de winstdaling van 27% naar €16,9 miljoen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar niet. In juni gaf Van der Moolen al voorlopige cijfers en de definitieve cijfers weken hier niet ver vanaf. Vooral de Amerikaanse activiteiten van Van der Moolen, met uitzondering van de optiehandel, wisten ondanks de turbulente tijden goed stand te houden. Alle handelsdagen van het tweede kwartaal werden hier met winst afgesloten. In Europa was er sprake van lagere volumes en minder volatiliteit, de resultaten bleven hier dan ook achter. Bestuursvoorzitter Fred Böttcher van Van der Moolen durfde geen verwachting voor de rest van het jaar af te geven. Hoewel er in juli sprake was van een goed beursklimaat voor Van der Moolen met hoge omzetten en grote koersbewegingen gedurende de dag, blijft het door het gebrek aan vertrouwen bij de belegger volgens Böttcher moeilijk in te schatten wat er op de iets langere termijn staat te gebeuren. Van der Moolen moest 8,53% terug naar €19,42.

De technologiefondsen volgden de ontwikkeling van de Nasdaq die woensdag op verlies sloot. Toen gisteren na opening van de Amerikaanse beurzen bleek dat deze daling werd voortgezet, volgden ook de Nederlandse technologiefondsen. ASML koerste ruim 8% lager en kwam uit op €11,47. Philips sloot op €21,37, een verlies van 7,5%. Getronics en CMG konden de dans ook niet ontspringen en moesten respectievelijk 6,9% en 4% terug.

Vendex KBB was lange tijd een stijger in de Midkap, na de opening van Wall Street veranderde dit echter en werd de winst omgezet in een verlies van 1,95% op €9,56. Het concern heeft de verkoop van zes dochterbedrijven voor €375 miljoen aan CVC Capital afgerond. De juweliersformule Schaap & Citroen, tot nu toe onderdeel van de Siebel-groep, wordt niet verkocht vanwege de lopende licentieovereenkomsten met voor Schaap & Citroen belangrijke internationale merkleveranciers. Schaap & Citroen zal nu als zelfstandige formule worden voortgezet.

Grootste daler in de Midkap was het bouwbedrijf Volker Wessels Stevin dat 6,56% lager sloot op €22,79.

Monique Harmsen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.