De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Cowboy' grijpt macht
op Nederlandse kabelmarkt

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Amerikaanse 'zakencowboy' John Malone wil kabelbedrijf Casema inlijven. Eigenaar France Telecom wil het voor €750 miljoen slijten aan de Amerikaan. Omdat Malone ook al controle heeft over branchegenoot UPC, krijgt hij 57% van de Nederlandse kabelmarkt in handen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x424, 19kb)
In Duitsland lukte het Malone niet om de kabelmarkt te domineren. (Foto: AP)
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet de overname nog toetsen. De overname is nog niet aangemeld. De NMa verwacht de melding snel. "Het wordt geen standaardzaak", aldus een woordvoerster. "We zullen de plannen goed bekijken."

Analisten verwachten dat de deal niet doorgaat. Malone krijgt volgens hen een te dominante positie op de Nederlandse kabelmarkt. UPC heeft een marktaandeel van ruwweg 36%; Casema van 21%. "Als in aanmerking genomen wordt hoe UPC de afgelopen jaren met zijn klanten is omgegaan, dan kan deze deal niet in het belang van de consument zijn", concluderen analisten. "Dan moet de NMa wel met een heel sterk verhaal komen om toestemming te geven."

In Duitsland kreeg Malone in maart van dit jaar nul op het rekest bij de overname van de kabels van Deutsche Telecom. De nationale kartelwaakhond vond dat zijn macht te groot zou worden omdat Liberty Media al enkele kabelbedrijven bezat. Liberty tekende geen beroep aan, maar verliet Duitsland. Zo maakte kabelbedrijf UPC gisteren bekend dat het 22,3% van zijn aandelen in UPC Duitsland overgedragen aan een partner, de Strizl-familie. Om de Nederlandse kartelpolitie gunstig te stemmen verklaarde Liberty, het mediabedrijf van Malone, voorlopig geen fusie tussen Casema en UPC door te voeren. Wel streven de Amerikanen naar samenwerking van de twee Nederlandse kabelreuzen. Liberty verklaarde er het volste vertrouwen in te hebben dat de NMa onafhankelijk de effecten op de concurrentieverhoudingen vaststelt.

Over het effect van de overname op de tarieven, is Liberty vaag. De Amerikanen onderschrijven de prijsstategie van Casema, maar vinden een "herbalancering van de tarieven noodzakelijk en onvermijdelijk om Nederlandse kabelbedrijven te stimuleren die investeringen te doen die nodig zijn om consumenten betere diensten te bieden en grotere keuzevrijheid te bieden dan zij op dit moment hebben." In het kort komt dat neer op een verhoging van de tarieven.

Liberty verwacht "geen grote veranderingen in de werkgelegenheid" bij Casema te hoeven doorvoeren. Begin juli kondigde Casema zelf al aan maximaal 150 mensen op straat te zetten, voor een groot deel via gedwongen ontslagen. Daardoor moet het bedrijf in 2004 weer winstgevend zijn. De kabelmaatschappij is al enige jaren verliesgevend. In 2001 liep het nettoverlies op tot €54 miljoen.

De prijs die Malone betaalt voor Casema leidt tot weinig discussie. Die lijkt alleszins redelijk, aldus analisten. "Hij is hoog genoeg voor France Telecom en laag genoeg voor Malone. Liberty wil de overname deels met contanten financieren en deels met een banklening.

Casema is de derde grootste kabelaar van ons land waarop 1,5 miljoen huishoudens zijn aangesloten, onder andere in Utrecht, Breda en Den Haag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.