De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Koersval loopt weer op
na winstwaarschuwing

door Judith van Teeffelen

   
 

AMSTERDAM - Bedrijven gaven in het tweede kwartaal dit jaar minder winstwaarschuwingen af. Beleggers straften de bedrijven die wel met de billen bloot moesten, genadeloos af. Gemiddeld ging de koers met bijna 7% onderuit. In het kwartaal ervoor was dat 4,5%.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x211, 20kb)

Dat blijkt uit het kwartaalonderzoek van Ernst & Young. In de periode tot juni van dit jaar werden minder winstwaarschuwingen afgegeven. Twaalf bedrijven moesten met de billen bloot tegen twintig winstwaarschuwingen in dezelfde periode een jaar eerder. Van de twaalf bedrijven waren er vijf genoteerd aan de AEX (Ahold, Numico, Van der Moolen, Hagemeyer en KPNQwest) en twee aan de Midkap (Draka en Nutreco). In het vorige kwartaal werden acht winstwaarschuwingen gegeven.

Opmerkelijk was dat geen enkel it-bedrijf in het kwartaal een winstwaarschuwing liet horen. Volgens Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young komt dat omdat de it-sector in het vierde kwartaal vorig jaar al "zijn portie heeft gehad" en dertien maal een winstwaarschuwing uit deed gaan.

"Dat er minder winstwaarschuwingen waren in de maanden april tot en met juni heeft twee redenen", zegt Van Logtestijn. "Bedrijven zijn realistischer geworden en kunnen een betere inschatting maken van hun markt. Ook waren concerns huiverig om een prognose te geven waardoor ze zich ook niet konden branden."

Dat bedrijven bang zijn om een winstverwachting te geven, begrijpt Van Logtestijn wel. "Kijk bijvoorbeeld naar handelshuis Buhrmann dat vorig jaar tot drie keer toe een winstwaarschuwing heeft afgegeven. In dit economisch klimaat probeer je zoiets te vermijden, want de belegger is nog steeds onzeker en straft de koers van zo'n bedrijf hard af."

Door de onzekerheid over het economisch herstel hebben 61 van de 130 van de bedrijven die een notering hebben aan onder meer de AEX en Midkap voor het lopende boekjaar of delen daarvan géén winstprognose afgegeven. "Vooral cyclische bedrijfstakken zoals energie, industrie en transport, durven zich niet aan een prognose te wagen."

Het bevreemdt Ernst & Young dat de koersdalingen na een winstwaarschuwing zo'n flinke afstraffing kregen. "De laatste kwartalen daalden de koersen gemiddeld steeds minder na een winstwaarschuwing. Vorig kwartaal sprak het bedrijfsleven zelfs weer over business as usual en waren de winstwaarschuwingen al in de koers verdisconteerd. Nu zijn beleggers blijkbaar toch weer onzeker", aldus Van Logtestijn. Hij verwacht dat het derde kwartaal ook nog 'verrassingen' in petto heeft. "Kijk maar naar Aegon waarvan de koers na een winstwaarschuwing met bijna 18% onderuit ging."

Niet alle bedrijven geven na een winstwaarschuwing aan welke maatregelen zij zullen nemen om het tij weer te keren. Ditmaal gaven van de twaalf bedrijven er drie (Draka, Hagemeyer en Vilenzo) aan het personeelsbestand in te krimpen. Het is voor de eerste keer sinds het vierde kwartaal 2000 dat deze maatregel de overhand had.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.