LONDEN - Tien jaar nadat Britse parlementsleden schande hadden gesproken over de staat, waarin Stonehenge verkeert, ligt er een plan op tafel om de prehistorische steencirkel - de laatste van een reeks cirkelvormige Keltische monumenten die tussen 3000 en 1600 voor Christus zijn gebouwd - in zijn oorspronkelijke luister te herstellen.
Het op 90 miljoen euro begrote plan, dat werd gepresenteerd door de nationale monumentendienst English Heritage, is erop gericht de sporen van de moderne tijd die het zicht op het monument bederven, te verwijderen.
|
(Foto: AP)
|
Stonehenge, in het Zuid-Engelse graafschap Wiltshire, ligt tussen twee snelwegen en de bezoeker die zich de raadselachtige stenencirkel in vroeger tijden probeert voor te stellen wordt daarbij afgeleid door voortdurend voorbij razend autoverkeer. Volgens het plan zal één van de wegen worden gesloten en de andere door middel van een tunnel aan het zicht worden onttrokken. Er komt een verzonken bezoekerscentrum.
Sinds 1978 mogen bezoekers niet meer tussen de stenen lopen en deze aanraken en dat blijft ook in de nieuwe situatie zo. Maar er zal voor hen een veel groter deel van het 680 hectare grote gebied waar de monumenten hebben gestaan, worden opengesteld. Bij het nieuwe bezoekerscentrum zal men fietsen kunnen huren of een milieuvriendelijke bus kunnen nemen voor een rondrit over het immense terrein.