door Kirsten Coenradie PARIJS - De Franse Raad van State heeft gisteren een salomonsoordeel geveld over de door premier Jean-Pierre Raffarin aan de kiezers beloofde, en door natuurbeschermers aangevochten, verlenging van de vogeljacht.
Eenden krijgen uitstel van executie. Ganzen, steltlopers en rallen zijn echter meer dan ooit vogelvrij. Voor de miljoenen grutto's, krooneenden, kieviten en watersnippen die dikwijls in Nederland broeden en via Frankrijk naar hun zuidelijker overwinteringsgebied vliegen, wordt het nog een lange hete zomer.
Normaal gesproken overleven jaarlijks 16 miljoen vogels dit tripje al niet. Mogen in ons land nog maar twee soorten, de houtduif en de wilde eend, bejaagbaar zijn, in Frankrijk zijn dat er een vijftigtal. Zo eindigen jaarlijks bijvoorbeeld miljoenen lijsters in de paté. En in de Camargue blijken elk jaar 120.000 eenden ongewild aan een enkele reis te zijn begonnen.
De strijd tussen vogelbeschermers en jagers barstte los nadat minister Roselyne Bachelot van Ecologie op 18 juli aankondigde het jachtseizoen op trek- en watervogels met zeven weken te verruimen. Conform de verkiezingsbelofte die premier Raffarin dit voorjaar aan de jagers had gedaan.
Volgens de zes protesterende natuurbeschermingsorganisaties zouden de vogels worden verstoord terwijl ze nog in hun voortplantingstijd zitten. Als ze niet al worden gedood.
Het lijkt erop dat de beslissing van de Raad van State noch winnaars, noch verliezers oplevert. Woensdag nog liet de woordvoerder van de Franse jagersvereniging - de grootste van Europa - weten het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop van de juridische strijd. Maar zij die de jacht zien als een in de revolutie verworven, onvervreemdbaar recht, moeten tandenknarsend aanvaarden dat de eenden toch nog de dans ontsnappen.