De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Alleen eenden ontspringen
vroege Franse vogeljacht

door Kirsten Coenradie

   
 

door Kirsten Coenradie PARIJS - De Franse Raad van State heeft gisteren een salomonsoordeel geveld over de door premier Jean-Pierre Raffarin aan de kiezers beloofde, en door natuurbeschermers aangevochten, verlenging van de vogeljacht.

Eenden krijgen uitstel van executie. Ganzen, steltlopers en rallen zijn echter meer dan ooit vogelvrij. Voor de miljoenen grutto's, krooneenden, kieviten en watersnippen die dikwijls in Nederland broeden en via Frankrijk naar hun zuidelijker overwinteringsgebied vliegen, wordt het nog een lange hete zomer.

Normaal gesproken overleven jaarlijks 16 miljoen vogels dit tripje al niet. Mogen in ons land nog maar twee soorten, de houtduif en de wilde eend, bejaagbaar zijn, in Frankrijk zijn dat er een vijftigtal. Zo eindigen jaarlijks bijvoorbeeld miljoenen lijsters in de paté. En in de Camargue blijken elk jaar 120.000 eenden ongewild aan een enkele reis te zijn begonnen.

De strijd tussen vogelbeschermers en jagers barstte los nadat minister Roselyne Bachelot van Ecologie op 18 juli aankondigde het jachtseizoen op trek- en watervogels met zeven weken te verruimen. Conform de verkiezingsbelofte die premier Raffarin dit voorjaar aan de jagers had gedaan.

Volgens de zes protesterende natuurbeschermingsorganisaties zouden de vogels worden verstoord terwijl ze nog in hun voortplantingstijd zitten. Als ze niet al worden gedood.

Het lijkt erop dat de beslissing van de Raad van State noch winnaars, noch verliezers oplevert. Woensdag nog liet de woordvoerder van de Franse jagersvereniging - de grootste van Europa - weten het volste vertrouwen te hebben in een goede afloop van de juridische strijd. Maar zij die de jacht zien als een in de revolutie verworven, onvervreemdbaar recht, moeten tandenknarsend aanvaarden dat de eenden toch nog de dans ontsnappen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.