De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Commotie om linkse
rechter Volkert van der G.

   
 

door Martijn Koolhoven AMSTERDAM - In de achterban van de LPF is grote beroering ontstaan over het nieuws dat een van de rechters die zich over de zaak Volkert van der G. moet gaan buigen, zelf uitgesproken linkse sympathieën heeft.

Van der G., die ervan wordt verdacht Pim Fortuyn te hebben vermoord, is een milieuradicaal die er extreem linkse sympathieën op nahoudt.

Er wordt hardop getwijfeld aan de onpartijdigheid van de rechter. Het gaat om mr. A.J.R.M. (Nol) Vermolen, die de afgelopen jaren een topfunctie bij Vluchtelingenwerk Nederland bekleedde.

Waanzin

Onderzoeker P. Siebelt, die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar het extreem linkse actiewezen in ons land, omschrijft mr. Vermolen als "een activist in hart en nieren". Siebelt: "Nederlandse waanzin ten top: een radicale beroepsactivist gaat zich buigen over de zaak van de beroepsactivist en moordenaar van Fortuyn." Hij gaat zijn bevindingen vandaag op het internet publiceren.

Siebelt citeert onder meer een interview uit 1998 met Vermolen over de hulp aan asielzoekers. Daarin zegt de juridisch adviseur van Vluchtelingenwerk Nederland dat de organisatie "in uiterste gevallen gewoon zal blijven doorgaan met de betaling van paspoorten die volgens justitie vervalst zijn".

In een reactie toont LPF-Kamerlid mr. Jim Janssen van Raay zich "geschokt". "Mijn advies aan de familie Fortuyn is: voeg u als civiele partij in het strafproces om deze rechter onmiddellijk te wraken. Deze rechter is aanhanger van extreem links gedachtegoed en mogelijk niet onpartijdig. Ik ken de heer Siebelt goed en ik weet dat hij zeer zorgvuldig te werk gaat", aldus mr. Janssen van Raay, die zegt er eigenlijk vanuit te gaan dat Vermolen zich vrijwillig zal terugtrekken. Plaatsvervangend voorzitter van het gerechtsbestuur, mr. J.A.J. Peeters, liet gisteren per brief weten dat hij mr. Vermolen heeft verzocht zelf geen contact met deze krant op te nemen. Hij stelt dat Vermolen in 1998 het standpunt van Vluchtelingenwerk verwoordde: "Hij is na de gebruikelijke procedures tot rechter benoemd, waarbij zijn werkzaamheden voordien geen belemmering zijn geweest. Rechters zullen op tal van punten overigens individuele opvattingen hebben zonder dat dit hun onbevooroordeeldheid bij de berechting van zaken zal beïnvloeden."

De advocaat van de familie Fortuyn, mr. Hans de Haij, reageert: "Ik kan op dit moment niet kan overzien of deze informatie de advocaten van Van der G. in de kaart speelt. De familie heeft tot nu toe geen enkele reden om te twijfelen aan de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van de rechtspraak in Nederland."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.