De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Saoedi-Arabië blokkeert
Nederlandse websites

door Romke Spierdijk

   
 

AMSTERDAM - Honderdduizenden Nederlandse websites, waaronder die van het Amsterdamse Anne Frank Huis, worden door de overheid van Saoedi-Arabië geblokkeerd. Internetgebruikers in dat land kunnen de bewuste pagina's daarom niet inzien.

In een overzicht van websites die volgens de Arabieren niet door de beugel kunnen staan opvallend veel Nederlandse pagina's. Het gaat om pagina's met erotiek en informatie over drugs maar ook veel religieuze en algemene pagina's.

Zo komen de honderdduizenden homepages van abonnees van internetaanbieders Wanadoo en XS4ALL er bij de Saoedi's niet in. Ook de bijna 400.000 mensen die hun pagina onderbrachten bij Tripodnet zullen nooit bekeken worden in Saudi-Arabië. Het grootste deel van deze pagina's is gewijd aan de hobby's, sporten, huisdieren of kinderen van de makers.

Twee studenten van de prestigieuze Amerikaanse Harvard Law School deden een onderzoek naar het filteren door de Arabische regering. Net zoals in landen als China, Korea en Vietnam bepaalt de overheid welke websites wel en niet bekeken mogen worden door de bevolking. Woordvoerster Patricia Bosboom van de Anne Frank Stichting reageert verbaasd op de censuur. "Dit wisten we niet en ik begrijp ook niet waarom onze website niet doorgelaten wordt. Dat is ons voor zover bekend nog nooit eerder gebeurd, heel merkwaardig." Ook bij Lycos, het bedrijf dat in ons land Tripodnet exploiteert, is men verbaasd. Managing director Erik Goossens: "Hoewel we ook leden hebben die erotische pagina's maken, is het grootste deel zeer onschuldig van aard. Maar het is kwalijk dat voor de overheid in Saoedi-Arabië de vrijheid van meningsuiting niet bestaat. ."

De Harvard-studenten probeerden als steekproef zo'n 80.000 websites te bezoeken via een internetaanbieder in Saoedi-Arabië. Nederlandse sites die in de lijst genoemd worden en de goedkeuring van de Saoedi's dus niet kunnen wegdragen, gaan over marihuana, boeddhisme, een voetreis naar Jeruzalem, de Hooglandse Kerk in Leiden, het jodendom, scientology en new age.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.