De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Proefproces over prostituees
van buiten de EU

   
 

door Jan Colijn en Charles Sanders ENSCHEDE - Nederlandse bordelen worden momenteel overspoeld door vrouwen uit landen die op de nominatie staan om lid te worden van de Europese Unie. Drie grote Twentse seksbazen, Dave H. (33), Gerard A. (38) en Jacob S. (50), moeten zich vandaag voor de rechtbank in Almelo verantwoorden tijdens een proefproces dat een antwoord moet bieden op de vraag of prostituees uit deze landen hier aan de slag mogen.

De exploitanten zeggen noodgedwongen een beroep te moeten doen op deze Oost-Europese vrouwen. De bordelen in ons land kampen namelijk met een chronisch gebrek aan prostituees nu het sinds 1 april 2000 is verboden om vrouwen uit landen buiten de EU te laten werken. Bovendien hebben na de opheffing van het bordeelverbod veel Nederlandse dames zich teruggetrokken uit vrees dat ze niet meer anoniem hun werk kunnen doen.

Invallen

Het Anaconda-team van de politie Twente pakte in maart 2000 tijdens gelijktijdige invallen in seksclubs in Enschede en Hengelo - waaronder Eva, Kim's Privé, Carrousel en de Beach Club - 39 illegale dames op. Volgens raadsman mr. Robert Speijdel van de drie seksbazen was het machtsvertoon waarmee het Anaconda-team te werk ging, buiten alle proporties: "De dames en hun klandizie werden bruut uit hun peeskamertjes gehaald, waarna de mannen met hun broeken op de enkels en het schaamrood op de kaken werden tentoon gesteld aan de agenten."

De bordeelhouders staan vandaag terecht wegens mensensmokkel, belasting- en steunfraude, illegaal wapenbezit en het in dienst hebben van grote aantallen hoertjes uit landen als Brazilië.

Daarnaast hebben ze doelbewust de wet overtreden door vrouwen uit toekomstige EU-landen als Hongarije, Tsjechië, Roemenië, Bulgarije en Polen, de zogenoemde geassocieerde landen, aan te trekken. Daarmee willen ze een vonnis uitlokken over het in dienst hebben van dames uit deze landen.

De seksbaronnen beroepen zich volgens mr. Speijdel op twee eerdere gerechtelijke uitspraken, waarin individuele prostituees in het gelijk werden gesteld. Zij hadden met succes verwezen naar de zogenoemde associatie-overeenkomsten. Volgens deze regelgeving mag iedereen uit de geassocieerde landen zich in een EU-lidstaat als zelfstandig ondernemer vestigen.

"Het is voor het eerst dat seksclubeigenaren gezamenlijk de strijd met justitie aanbinden. De dames staan officieel geregistreerd als kleine zelfstandige en maken slechts gebruik van de faciliteiten van het bordeel", aldus hun advocaat mr. Speijdel. Het openbaar ministerie in Almelo verwerpt dit 'eigen baas-argument'; het meent dat de vrouwen in dienstverband bij het sekshuis werken.

Volgens politiebronnen is sinds de dood van de in de regio grote seksbaas Willie Haasewinkel, medio jaren negentig, het tot dan toe gemoedelijke Twentse sekswereldje aanzienlijk verhard.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.