De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Reddingsoperatie op
zee na aanvaring

Van onze correspondent

   
 

IJMUIDEN - Op de Noordzee, op zo'n 85 kilometer uit de kust van IJmuiden, heeft gisteren aan het eind van de middag een aanvaring plaatsgevonden tussen een gastanker met 1600 ton propyleen aan boord en een bulkcarrier.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Een reddingsboot haalt de bemanning van de bulkcarrier die door een aanvaring met een gastanker schade opliep.
Het lege vrachtschip dat 6 personen aan boord had en op weg was naar de haven van IJmuiden, dreigde daarbij aanvankelijk te zinken. De opvarenden wisten zichzelf in veiligheid te brengen door een reddingssloep te lanceren. Vervolgens zijn zij aan boord genomen van de gastanker die slechts lichte schade opliep aan de boeg.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder kreeg gistermiddag om kwart over vijf een melding binnen van de aanvaring tussen de twee onder buitenlandse vlag varende schepen. Omdat de gastanker Cotswold met 13 opvarenden bij het incident betrokken was, werd onmiddellijk groot alarm geslagen en werden vier schepen van de KRNM van de stations IJmuiden, Zandvoort, Wijk aan Zee en Egmond naar de plaats des onheils gestuurd. Tevens werd een helikopter van de Koninklijke Marine vanaf vliegbasis De Kooy in Den Helder ingezet.

Door de aanvaring liep de bulkcarrier, genaamd de Walker, aan de bakboordzijde midscheeps een flink gat op en werd rekening gehouden dat het zou kunnen zinken. Deze situatie veranderde toen door het instromende water het schip slagzij maakte naar stuurboordzijde waardoor het gat in de romp net boven de waterlijn uitstak en de instroom werd beperkt.

Rond zeven uur gisteravond zijn enkele bemanningsleden door de reddingsboot van IJmuiden aan boord gezet van de bulkcarrier om poolshoogte te nemen.

Volgens een woordvoerder van de Kustwacht was de situatie rond 20.00 uur redelijk stabiel en waren diverse bergingsvaartuigen onderweg om de vrachtvaarder alsnog naar IJmuiden te slepen. Vermoedelijk zal ook de gastanker, die van Noorwegen onderweg was naar Antwerpen eveneens voor nader onderzoek naar de haven worden gebracht.

De inspectie voor de scheepsvaart zal een onderzoek instellen naar de exacte toedracht van de aanvaring. Op het moment van het ongeval was het zicht op zee ruim 10 kilometer.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.