De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Toeristen in Spanje
veroorzaken gsm-files

   
 

door Fred Pruim DEN HAAG - Nederlandse vakantiegangers in populaire toeristische gebieden, zoals de Spaanse costa's, moeten deze weken ernstig rekening houden met 'gsm-files'.

Veel plaatselijke telefoonnetwerken slaan op tilt door de forse toename van het gebruik van mobieltjes door toeristen. Nederlanders die naar huis willen bellen, krijgen vaak te horen dat 'de lijnen overbezet zijn'. Soms is alleen maar een ingesprektoon te horen.

De problemen doen zich op dit moment vooral voor aan de Spaanse Costa del Sol, die tijdens deze vakantieweken overspoeld wordt door zo'n 3,5 miljoen toeristen. Daaronder bevinden zich zeker enkele honderdduizenden landgenoten, die vrijwel allemaal een gsm op zak hebben.

Omdat het Spaanse telefoonbedrijf Telefónica het afgelopen jaren nauwelijks heeft geïnvesteerd in het plaatsen van nieuwe gsm-antennes, kunnen de centrales de 06-gesprekken slecht aan. Berekend is dat het gsm-gebruik in de maanden juli en augustus met meer dan 1000 procent toeneemt. Sommige netwerken kunnen niet meer dan een kleine 70 oproepen tegelijk aan op het moment dat enkele honderden mensen willen bellen. Uiteindelijk leidt de enorme vraag tot filevorming op het gsm-net.

Mobiele-telefonieaanbieder KPN zegt in een reactie van de problemen op de hoogte te zijn. "En eerlijk gezegd, verbaast het ons helemaal niet. Eigenlijk zijn we in Nederland heel erg verwend, want in de meeste gevallen gaat het goed met de 06-verbindingen. Het is bellen en raak. Maar in het buitenland is dat nog maar zeer de vraag", laat woordvoerster Carla van Lomwel weten.

De problemen komen volgens KPN vooral door de vele (vaak plaatselijke) discussies over het wel of niet plaatsen van een gsm-antenne. "Daardoor wordt gewacht met het afgeven van vergunningen voor het plaatsen van zendmasten. Gevolg is echter wel, dat bij toenemend gebruik, zoals in de zomer, de dekking volstrekt onvoldoende is."

Ook de ANWB laat weten van de 'gsm-files' in de toeristische gebieden op de hoogte te zijn. Volgens een woordvoerster komen er echter nauwelijks klachten binnen van vakantiegangers op bijvoorbeeld het ANWB-steunpunt in Barcelona. "Mensen berusten in hun lot en proberen het later gewoon nog eens", aldus de zegsvrouw.

KPN adviseert Nederlanders, die een hele belangrijke boodschap voor het thuisfront hebben maar die niet door de gsm-file heenkomen, gebruik te maken van een 'ouderwetse' telefoonkaart in een telefooncel. "Die doet het namelijk vrijwel altijd", aldus de woordvoerster.

Aan de Spaanse costa's intussen hebben de maatschappijen, die gsm-masten plaatsen, de autoriteiten verzocht iets soepeler te zijn met het afgeven van vergunningen. Zo moeten er alleen al in de vakantieprovincie Málaga zeker enkele tientallen antennes bij.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.