De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gemeenten: Schrap
mkz-strafkortingen

Van onze correspondent

   
 

OLST - Burgemeesters van elf zogeheten mkz-gemeenten in Overijssel, Gelderland en Friesland hebben een brief gestuurd naar de nieuwe minister van Landbouw, Veerman, waarin zij verzoeken om veeboeren uit hun gemeenten geen strafkorting op te leggen. Ook willen zij dat de extra kosten die de gemeenten hebben moeten maken voor hulpverlening aan getroffen boeren, vergoed worden.

De gemeenten Olst/Wijhe, Kampen, Apeldoorn, Epe, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Voorst, Barneveld en Dongeradeel hopen dat de bewindsman 'meer oog heeft voor de praktijk' dan zijn voorganger Brinkhorst.

Volgens de burgemeesters realiseerden de beleidsmakers zich tijdens de mkz-crisis van vorig jaar niet hoe ernstig de omstandigheden voor de getroffen boeren waren. Nu nog zijn de psychosociale gevolgen bij de betrokken veehouders en hobbyboeren zo groot dat er nog hulpverlening nodig is.

Gesprekken

,,Sommige boeren hebben nog wekelijks gesprekken met hulpverleners en geestelijk verzorgers, anderen zijn zelfs zo over hun toeren dat ze moeten worden opgenomen in een psychiatrische instelling'', aldus woordvoerster Koekoek van de gemeente Olst/Wijhe.

In de brief vragen de gemeenten bovendien om de strafkortingen die het ministerie heeft ingesteld, af te schaffen. Bij het ruimen van de veestapels werd de waarde van de dieren getaxeerd. Als de getroffen boeren hun zaken administratief gezien niet in orde hadden of overmand door emoties de ruimingen tegenwerkten, kregen ze niet het volle pond, maar werden ze fors gekort. De betreffende gemeenten zien liever dat de kortingen worden omgezet in boetes die van geval tot geval worden bekeken.

Ook wil men graag dat er een duidelijker draaiboek komt als dergelijke crisissituaties zich opnieuw voordoen en dat daarin de rol van de gemeente helderder wordt. ,,Onze inwoners klopten voor hulp bij de gemeenten aan. Omdat het ministerie de zaakjes niet op orde had, waren wij verantwoordelijk en moesten we tot actie overgaan.''

De burgemeesters nodigen de nieuwe Landbouwminister uit om eens in het gebied te komen kijken. Volgens hen zou deze geste veel indruk maken en een goede gelegenheid bieden om een beeld te vormen van de situatie in heden en verleden.

"Omdat de nieuwe minister zelf een boerenachtergrond heeft, denken we dat hij zich beter kan inleven in de situatie die we hier hebben gehad en die nog steeds speelt'', aldus de gemeentewoordvoerster.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.