De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kamer is misdragingen
van Feyenoord-fans zat

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat de Feyenoord-fans die zich eergisteren hebben misdragen, keihard door hun club moeten worden aangepakt. De groep supporters die antisemitische teksten uitkraamde tijdens een Open Dag van Feyenoord, moet als het aan de PvdA, VVD, en het CDA ligt direct een stadionverbod krijgen. Ook zouden deze voetbalfans zich vlak voor een wedstrijd van hun club moeten melden op het politiebureau.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
(Foto: ANP)
"Clubs moeten hun verantwoordelijkheid nemen en laten zien dat het nu menens is. Hun ideaal moet zijn dat vaders en moeders met hun kinderen gewoon een voetbalwedstrijd kunnen bezoeken'', aldus PvdA-Kamerlid Van Heemst, die een wedstrijd zonder publiek spelen ook een passende straf voor de zich misdragende fans vindt. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) zouden dit verbod moeten instellen, als de club dit niet zelf doet, vindt de PvdA'er.

'Belachelijk'

Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik noemt het voorstel "belachelijk''. Ook is hij kwaad op de media, die melding maakten van de fans, die racistische leuzen scandeerden''. Op de website van Feyenoord reageert Van den Herik, die gisteren van het hele incident in het stadion niets meekreeg, uitermate geïrriteerd. "Feyenoord heeft dit soort spreekkoren al twintig keer oprecht betreurd, maar zolang de journalistieke aanpak zo is om van een zes uur durend mooi en waardig familiefeest vijf seconden schande te gaan uitvergroten, zullen we ons waarschijnlijk nog wel twintig keer oprecht moeten verontschuldigen. En dat zal zeker aanhouden als meneer Van Heemst er ten gunste van zijn partij publicitair voordeel inziet."

De Feyenoord-voorzitter wijst erop dat het nu eerst aan de Kamer is om een strafrechtelijk stadionverbod en een meldingsplicht mogelijk te maken. Een relschopper met een stadionverbod weet vaak toch via allerlei trucjes binnen te komen, zo heeft de club ervaren. Pas wanneer zij tijdens de wedstrijd de plicht hebben zich bij de politie te melden kan de club effectief optreden, aldus de Feyenoord-bestuurder.

CDA, VVD en PvdA noemen de uitspraak van Van den Herik, dat de media geen aandacht hadden moeten besteden aan het incident, ongehoord. "Dat is wel een heel erg zwak argument. Dit soort zaken mag nooit in de doofpot verdwijnen'', aldus VVD-Kamerlid Rijpstra, die vindt dat het "Openbaar Ministerie direct de zaak moet onderzoeken en de raddraaiers lik op stuk moet geven''. Volgens de liberaal hebben de clubs ook zelf talloze mogelijkheden om supporters die zich niet gedragen, keihard aan te pakken.

Mocht de regering een strafrechtelijk stadionverbod in combinatie met een meldingsplicht niet mogelijk maken, dan wil CDA-Kamerlid Atsma desnoods met een eigen voorstel komen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.