De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  VNO/NCW wil drinkwater
alleen nog maar uit fles

   
 

door Roy Klopper DEN HAAG - Drinkwater moet in Nederland binnen luttele jaren niet meer uit de kraan komen, maar in flessen bij de supermarkt worden verkocht.

Uit de kranen thuis zal dan louter minder grondig gereinigd spoelwater stromen, dat goed geschikt is voor het schrobben van de vloer, een douche en het spoelen van het toilet, maar dat niet drinkbaar is. Daarmee gaat ons land de kant op die velen louter kennen uit verre vakantielanden, waar het kraanwater onveilig is voor consumptie.

Dit pleidooi voor drinkwater uit flessen is afkomstig van de werkgeversorganisatie VNO/NCW. Voorzitter F. Stadler van de werkgroep Water van de invloedrijke belangenvereniging roept het nieuwe kabinet op om tijdens de komende regeringsperiode drinkwaterfabrieken te ontwikkelen die genoeg capaciteit hebben om alle huishoudens in ons land te kunnen voorzien van voldoende flessen drinkwater.

De huidige waterdistributie, waarbij we altijd en overal brandschoon water uit de kraan krijgen, is veel te duur. Dit zegt Stadler in een publicatie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. "De prijs moet laag blijven. Als je nagaat hoe weinig drinkwater wordt gebruikt voor de bereiding van voedsel en hoe groot het aandeel is dat opgaat aan het huishouden, het wassen van de auto of het sproeien van de tuin, is het de vraag of je dat buizenstelsel daarvoor moet gebruiken."

Consumenten die niet aan de 'waterfles' willen, kunnen volgens de werkgevers gebruik maken van de voortschrijdende techniek. Zo kunnen ze in hun woning prijzige apparaten inbouwen die het kraanwater alsnog zuiveren.

De Consumentenbond verklaart zich in een reactie fel tegenstander van het idee. "Het is onacceptabel dat mensen worden gedwongen drinkwater in flessen te kopen als ze het nu moeiteloos uit de kraan kunnen halen. Er is niets mis met de prijs/kwaliteitsverhouding van het water, dus we zien absoluut geen noodzaak om het systeem te veranderen."

De werkgeversorganisatie VNO/NCW houdt zich bezig met waterbeheer, omdat ze al geruime tijd pleit voor het privatiseren van de drinkwaterbedrijven in ons land. In navolging van de elektriciteitsmarkt zouden bedrijven en consumenten dan zelf kunnen kiezen van wie ze hun water afnemen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.