De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 2 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Asbestclaims kunnen niet
langer verjaren

   
 

door Judith van Teeffelen en Alex de Vries AMSTERDAM - De verjaringstermijn van dertig jaar voor claims van asbestslachtoffers is na jarenlange juridische touwtrekkerij nu definitief onderuit gehaald. Dat heeft ook positieve gevolgen voor andere beroepsziekten zoals de schilderziekte.

Het gerechtshof in Den Haag heeft de verjaringstermijn voor asbestclaims in een arrest opgerekt. "De uitspraak van het Hof geeft eindelijk duidelijkheid", zegt een tevreden Lydia Charlier van advocatenkantoor Oudenoord die in opdracht van FNV Ledenservice de zaak behartigde.

In het burgerlijk wetboek staat dat als een asbestslachtoffer dertig jaar na de besmetting ziek wordt, hij geen verhaal meer kan halen op zijn werkgever of verzekeringsmaatschappij. Het hof bepaalde nu echter dat dit onder omstandigheden onredelijk is.

"Asbestslachtoffers die normaliter geen recht meer hebben om schadevergoeding te eisen doordat de verjaringstermijn is verstreken, kunnen nu wel verhaal halen. En terecht, deze mensen zijn dubbel geslachtofferd. Eerst door hun werkgever en daarna door de verjaringstermijn."

Het hof deed uitspraak in de zaak-Van Hese. De man was van 1959 tot halverwege 1963 als schilder in dienst bij scheepswerf Koninklijke Schelde Groep waar hij tijdens werkzaamheden werd blootgesteld aan asbeststof. In september 1996 werd bij hem de ongeneeslijke ziekte mesothelioom vastgesteld, een vorm van asbestkanker van het longvlies of het buikvlies. Dat was meer dan dertig jaar nadat Van Hese met asbest in aanraking was gekomen.

In oktober 1996 werd De Schelde door Van Hese aansprakelijk gesteld. Van Hese overleed echter in november van datzelfde jaar op 61-jarige leeftijd. De erfgenamen van Van Hese sleepten De Schelde alsnog voor de rechter. Volgens de Stichting Instituut Asbestslachtoffers, die bemiddelt tussen asbestslachtoffers, werkgevers en verzekeraars, sterven er jaarlijks tussen de 300 en 350 asbestslachtoffers aan mesothelioom. "Nadat de ziekte zich heeft geopenbaard, gaan deze mensen allemaal binnen een jaar dood", zegt directeur Machiel van der Woude. De schatting is dat er zo'n 20.000 asbestslachtoffers zijn, van wie tussen de zes- en achtduizend met mesothelioom.

"




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 2 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.