De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Onbekend partuur
slaat toe in PC

Van onze kaatsmedewerker

   
 

FRANEKER - Met gouden letters zal de 149e PC in Franeker worden bijgeschreven. Verantwoordelijk daarvoor zijn drie tot nu tamelijk onbekende kaatsers. Opslager Rutmer van der Meer en de perkspeler Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra. Ze zijn van het ene op het andere moment wereldberoemd in Fryslân. Weliswaar wonnen ze ook afgelopen zondag in Arum, maar dat werd meer gezien als een uitschieter.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Grote vreugde na het behalen van een sensationele overwinning. Het partuur Van der Meer, Wassenaar, Terpstra (v.l.n.r.) heeft verrassend de 149e editie van de PC gewonnen.
Gisteren lieten ze op een uitverkocht Sjukelan het publiek met volle teugen genieten van subliem spel. Vooral in de finale tegen Simon Minnesma, Kor Zittema en Marten Feenstra toonden de verrassende winnaars bij vlagen goddelijk uitslagspel. Wassenaar sloeg in deze laatste partij liefst elf en Terpstra drie ballen achter de fameuze bovenlijn. Mede door dit geweld viel de laatste slag al op 5-1 en 6-6.

De uit 1883 daterende koningsbal kwam om de schouders van het twintigjarige talent Cornelis Terpstra. Die redde in de derde omloop zijn formatie van de ondergang tegen partuur Abma, Bonnema en Isiger. Op een 5-4 achterstand nam Terpstra de eerste slag over en loodste met groot vakmanschap zijn trio alsnog in de finale. Ook Jacob Wassenaar, de broer van Chris die de koningsbal moest verdedigen, schreef deze dag geschiedenis. Met de triomf maakte hij het in de kaatssport zo hoog genoteerde klaverblad van vier vol.

Naast de PC omvat dit ook de Freule-, de Jong Nederland- en de Bondswedstrijd. Slechts negen kaatsers gingen hem daarbij vooraf van 1897; de laatste was opslager Erik Seerden.

Er waren overigens meer verrassingen. Zo kreeg het koningspartuur Van Tuinen, Kuipers en Wassenaar geen enkele kans de titel te prolongeren. Reeds in de eerste omloop deelde het partuur Minnesma de lakens uit en wonnen op 5-2 en 6-4. Een spannende wedstrijd in de tweede omloop schotelde het partuur Terpstra tegen het trio Dijkstra, Porte en Van der Graaf het publiek voor. De laatste verloren op 5-5 en 6-0, waarmee ook de laatste kans voor Porte om de koningskroon te winnen, voorbij was.

FRANEKER. Uitslag PC: 1. Rutmer van der Meer, Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra. 2. Simon Minnesma, Kor Zittema en Marten Feenstra. 3. Abma, Bonnema en Isiger en 3. Terpstra, Van Beem en Groenendijk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.