BERLIJN - Pieter van den Hoogenband die, twee jaar na zijn derde Olympische Spelen, in zijn eigen thuisbad afscheid neemt van het mondiale zwempodium. Jarenlang leek het een niet te verwezenlijken droom, maar sinds de aanstelling van Clémence Ross-Van Dorp tot staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is het allesbehalve een utopie. De opvolgster van Erica Terpstra en Margot Vliegenthart wil de EK zwemmen van 2006 naar Eindhoven halen. De bewindsvrouwe verklaarde dat gisteren in Berlijn tijdens haar eerste officiële bezoek aan een internationaal sportevenement. De laatste keer dat Nederland een EK organiseerde was in 1966, toen de Europese zwemelite zich in Utrecht verzamelde.
Met de kandidatuur voor de Europese titelstrijd wil Ross-Van Dorp een stok achter de deur hebben om in Eindhoven op korte termijn te starten met de bouw van een wedstrijdbad dat aan de internationale eisen van de wereldzwembond FINA voldoet. In de optiek van de staatssecretaris moet de accommodatie eind 2003 gereed zijn. "De tijd begint te dringen, willen we daadwerkelijk onze kandidatuur stellen", zo sprak ze waarschuwend. De plannen voor de totstandkoming van het 21 miljoen euro kostende complex, dat plaats biedt aan 4000 toeschouwers, liggen reeds enkele jaren op de plank. Een aanvankelijk halsstarrige houding van de Eindhovense gemeenteraad en een tekort in de begroting van vijf miljoen euro stonden de start van de bouw tot op heden echter in de weg.
De CDA-politica is naar de Duitse hoofdstad afgereisd om zich in het complex aan de Landsberger Allee (bouwkosten: 135 miljoen euro) op de hoogte te laten brengen van de eisen waaraan een modern wedstrijdbad dient te voldoen. In de Duitse hoofdstad sprak ze uitvoerig met vertegenwoordigers van de Europese zwembond LEN en met Cees-Rein van den Hoogenband, een van de grootste pleitbezorgers van de bouw van het Eindhovense bad. "Hier zie je pas wat er eigenlijk allemaal komt kijken om een evenement van dergelijk formaat binnen te halen", besefte de bewindsvrouwe. Zo luxe als de ondergrondse accommodatie, waarin naast een zwembad ook een wielerbaan is ondergebracht, zal het complex in Eindhoven niet worden, haastte ze zich te verontschuldigen.
Op de vraag waar de resterende vijf miljoen euro vandaan moet komen, moest echter ook Ross-Van Dorp het antwoord echter schuldig blijven. Eindhoven komt strikt genomen niet in aanmerking voor financiële steun van de stichting 'Pasport', een soortement van consultatiebureau voor sportbonden en -organisaties. Die instelling is overigens wel van zins een bemiddelende rol te spelen tussen de betrokken partijen om snel tot een sluitende begroting te komen. Ross-Van Dorp toonde zich onverdeeld optimistisch over de haalbaarheid van het plan. "In mijn functie als staatssecretaris van VWS zie ik voor mezelf een taak als verbindingsofficier weggelegd. Met een beetje goede wil van alle partijen moet dit voornemen slagen. Waar een wil is, is meestal wel een weg."