De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX boekt verder herstel
   
 

AMSTERDAM - Unilever ging gisteren voortvarend van start als de motor achter de AEX-index. Beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers zorgden voor een forse koerswinst en dat straalde uit naar andere beursfondsen. Even dreigde de index in de namiddag in het rood te zakken, maar de optimisten kregen uiteindelijk de overhand en de AEX sloot 2,2% hoger op 363,59 punten.

Het aandeel Unilever waste gisteren witter dan wit bij beleggers. De producent van was- en voedingsmiddelen presenteerde niet alleen een hoger dan verwachte winst, maar stelde beleggers per aandeel voor heel 2002 ook een winstgroei van circa 15% in het vooruitzicht. Eerder ging het bedrijf nog uit van een lage dubbelcijferige groei.

Zakenbank Merrill Lynch geeft voor het aandeel een sterk koopadvies. Bovendien rekent de bank het concern tot de Europese topfondsen. De zakenbank ziet de koers naar €70 stijgen. Gisteren sloot Unilever op €57,70, een plus van 7,1%. Het zwaargewicht in de AEX was daarmee de sterkste stijger in deze index.

Ook AEX-reus Koninklijke Olie deed goed zijn best. Het fonds herstelt zich verder van de welhaast vrije val die het aandeel gevaarlijk dicht bij een koers van €40 bracht. Gisteren sloot het aandeel op €46,60, een winst van €3,6%.

Oorzaak van de eerdere val van het Koninklijke aandeel was niet alleen het heersende beurssentiment, maar ook de verwijdering van het aandeel uit de S&P 500. Een dergelijke verstoting uit een index leidt echter meestal alleen tijdelijk tot een lagere koers. Maar vervolgens kwam het verhaal naar buiten dat Koninklijke/Shell een risico van $7,4 miljard zou lopen op energiecontracten in de VS. Opnieuw koersdalingen, volgens de meeste analisten waren die echter onterecht omdat het daadwerkelijke risico veel kleiner is.

Het aandeel lijkt nu het ergste te hebben gehad. Het koersherstel gisteren werd op het conto geschreven van de aantrekkende olieprijs. Het olieconcern komt vandaag met tweedekwartaalcijfers. Die gooien mogelijk nog roet in het eten.

Andere stijgers in de AEX waren Hagemeyer (6,4% hoger op €10,37) en TPG dat 4,9% aantrok op €18,88. Waar Hagemeyer de afgelopen tijd vooral onder de dalende dollar leed, profiteert het handelshuis nu van de stijging van de Amerikaanse munt.

TPG werd bij investeringsbank Dresdner Kleinwort Benson op de kooplijst gezet.

Buhrmann kreeg van Fortis Bank een lager koersdoel mee van €15. Eerder stelde de bank nog €17 in het vooruitzicht. Het handelshuis trok zich er weinig van aan en steeg 0,7% op €7,30.

De financiële waarden bleven goed liggen. ING steeg 3,7% naar €22,10, Aegon dikte 1,7% aan op €14,18 en Fortis sloot 1,1% hoger op €17,16. ABN Amro bleef onveranderd op €14,50. De bank heeft belangen in Brazilië die mogelijk hinder ondervinden van de daling van de Braziliaanse munt, de real. Ook Ahold heeft zulke belangen, het aandeel daalde 0,6% naar €17,06. Sterkste daler in de AEX was echter KPN: 4% lager op €4,78.

De middelgrote fondsen in de Midkap stegen gisteren gemiddeld met 2%, de AMX-index sloot op een stand van 391,85. KLM was hoogvlieger. De maatschappij liftte op de vleugels van Lufthansa mee. De Duitse concurrent verhoogde de winstverwachting voor heel 2002. Beleggers zagen daarin goed nieuws voor de hele sector en gaven het aandeel KLM een plus van 9,8% op €11,80.

Vedior maakte gisteren resultaten bekend die licht boven verwachting waren. De uitzender behaalde in het tweede kwartaal een winst vóór goodwill van €19 miljoen, tegenover €42 miljoen een jaar eerder. Analisten hadden echter op een nog lager resultaat gerekend. Voor beleggers was het voldoende voor een koerswinst van 5,8% op €11,69. Voor de rest van het jaar wil het bedrijf echter alleen kwijt dat het herstel van de specialistische uitzendmarkt traag zal zijn.

Newconomy - de vleesgeworden teleurstelling voor veel beleggers - steeg gisteren vier eurocenten naar €0,24. Procentueel toch een stijging van 20.

Het investeringsbedrijf heeft over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies geleden van €0,9 miljoen. Over de eerste helft van 2001 drukte er nog een verlies van €22,9 miljoen op de boeken. Een minder slecht resultaat. De omzet is echter gigantisch gedaald, van €453 miljoen naar €11 miljoen.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.