De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rabobank koopt zich in
op agromarkt Californië

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Rabobank Groep heeft een Californische bank, de VIB Corp, overgenomen. VIB Corp is een aan de Nasdaq genoteerde bancaire houdstermaatschappij waaronder drie banken vallen. Met de overname van 100% van de aandelen is een bedrag gemoeid van ongeveer $212,5 miljoen. Dat komt neer op $15,10 per aandeel. Rabobank betaalt hiermee een premie van 9% op de slotkoers van $13,80 van 30 juli. De overname wordt geheel in contanten betaald.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Californië is één van de grootste agromarkten ter wereld. (Foto: AP)
VIB Corp is een houdstermaatschappij waaronder drie banken vallen die onder eigen naam, de Valley Independant Bank, Bank of Stockdale en Kings River State Bank, verder zullen gaan. Volgens woordvoerder Roel van Veggel van de Rabobank Groep is de bank vergelijkbaar met de Rabo. De bank is in 1981 opgericht door lokale boeren toen de grote banken zich terugtrokken uit het gebied. "Ze zijn begonnen in een trailer en van daaruit verder gegroeid", aldus Van Veggel.

De overname zal naar verwachting worden afgerond in het vierde kwartaal van 2002 of vroeg in het eerste kwartaal van 2003. VIB Corp heeft een hoofdkantoor in El Centro, Californië, en telt 24 vestigingen van de Mexicaans-Californische grens tot aan Fresno. Het bedrijf heeft 425 mensen in dienst en beschikt over $1,3 miljard aan activa. Het is een netwerk van kleinere lokale banken gericht op persoonlijke klantenservice.

De overname van VIB Corp past in de strategie van Rabobank om de kennis op het gebied van retail banking en financiële dienstenverlening aan de agrarische sector te exporteren naar markten elders in de wereld. Eerder werden al banken opgekocht in Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland.

De nu gekochte bank is de eerste op dit gebied in Amerika. Volgens Van Veggel is dit een belangrijke stap omdat de Californische food- en agrimarkt een van de grootste ter wereld is. In vergelijking met de Rabobank is de Amerikaanse bank niet zo groot maar het ligt volgens de woordvoerder in de bedoeling meer van dergelijke banken in Amerika te kopen.

Hierbij moet vooral worden gedacht aan banken in andere belangrijke agrarische gebieden zoals het midden van Amerika. "We houden hierbij de diversiteit van ons portfolio nauwkeurig in de gaten."

De nieuwste overname zal worden ondergebracht bij Rabobank International USA.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.