door Pieter van der Sloot JEGOREVSK - "Als dit nog een paar dagen aanhoudt, gaan er slachtoffers vallen", zegt de bejaarde Nikolaj in de weelderig begroeide tuin van zijn buitenhuisje in Jegorevsk, zo'n 100 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Hij wijst naar de bruinoranje rookpluimen aan de hemel, en verzucht: "De brandweerkorpsen zeggen de situatie onder controle te hebben, maar gelooft u ze? Zelfs in Amerika kunnen ze de bosbranden niet aan als het eenmaal fout gaat."
|
De torens van het Kremlin in Moskou zijn vrijwel onzichtbaar geworden door de smog die boven de stad hangt. Behalve het aanhoudende warme weer, spelen de bos- en veenbranden ten zuiden van de stad een hoofdrol bij het ontstaan van de smog. (Foto: AP)
|
Moskou, al bijna een maand zuchtend onder een hittegolf waarbij de temperatuur dagelijks tot boven de dertig graden oploopt, werd gisteren geconfronteerd met een deken van smog als gevolg van de bos- en veenbranden rond de stad. "We hebben te maken met in totaal 119 vuurhaarden", zegt een woordvoerder van de regionale brandweer in Jegorevsk. "Er zijn niet direct woonhuizen in gevaar. Maar de situatie kan ieder moment veranderen."
De driehonderd hectare die gistermiddag rond Moskou in brand stond, is gering in vergelijking met de ruim 100.000 hectare die op dit moment in Ruslands Verre Oosten, met name in de autonome republieken Jakoetië en Kamtsjatka, in lichterlaaie staat. Maar het Moskouse gebied is zeer dichtbevolkt, terwijl bovendien miljoenen Moskovieten hun datsja's (buitenhuisjes) in de bossen rond de stad hebben. Volgens het hoofdstedelijke stadsbestuur is de situatie sinds 1972 niet meer zo ernstig geweest.
De branden worden op dit moment met spuitwagens, helikopters en vuurbestrijders met zandemmer en schep bestreden. Maar volgens ingewijden is de brandweer veel te pover uitgerust, met sterk verouderd materiaal. "Ik heb mijn kostbare spullen al in de auto gedaan", zegt Nikolaj, oud-trambestuurder die iedere zomer, twaalf jaar lang, heeft gebouwd aan zijn datsja. "Ik heb het hier nog nooit zo erg meegemaakt. Maar ik weet wel: als de vlammen naderbij komen, dan is het enige: vluchten."
Mensen met ademhalingsproblemen en hartkwalen in Moskou werd gisteren aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven of verkoeling te zoeken buiten de stad, behalve dan ten zuidoosten van de stad, vanwaar de smogwolken juist kwamen aandrijven.
"Maar waar moet ik heen?" zegt de 76-jarige Natalja, die in een piepklein kioskje bij een metrostation zolen en veters verkoopt. Ze ademt zichtbaar met moeite, terwijl de Wolga's en Lada's hun uitlaatgassen uitspuwen.
"Ik heb astma en men zegt dat de luchtvervuiling nu twintig procent erger is dan gebruikelijk. Twintig procent, maar wat is dat nou, in de meest vervuilde stad van Europa?"