De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Iran worstelt met prostitutie
   
 

door Thomas Erdbrink TEHERAN - Bij een taxistandplaats op het drukke Parkway verkeersplein staat een vrouw die alle taxi's negeert. Haar schoenen hebben enorme zolen en haar gezicht zit onder een dikke laag make-up. Haar hoofddoekje hangt meer in haar nek dan op haar voorhoofd. Plotseling stopt er een man in een gewone auto. Het tweetal praat wat en de vrouw stapt in.

Hoewel ze voor buitenstaanders bijna onzichtbaar zijn, werken er op dit moment ongeveer 300.000 prostituees in de islamitische republiek Iran. In het geheim, aangezien hun werk na de revolutie streng verboden is door de geestelijken. De aantallen prostituees groeien ieder jaar en sociaal werkers maken zich ernstige zorgen.

Daarom is er dit weekeinde een controversieel plan gelanceerd dat prostitutie moet tegengaan. Het idee is dat 'mannen met wie om een of andere reden niemand wil trouwen, op een lange reis zijn of een zieke vrouw hebben', zich aanmelden bij een overheidsinstelling. Die moet de mannen dan in contact brengen met een vrouw, een opgepakte prostituee, die door de politie voor de keuze is gesteld onder overheidscontrole te werken of haar werk op te geven.

Vervolgens moet het duo 'sigheh', oftewel een tijdelijk huwelijk aangaan. De man betaalt dan ook voor de geleverde diensten, al heet het geen loon maar 'bruidsschat'. In speciaal aangewezen hotels kunnen ze vervolgens hun verbintenis consumeren.

De gedachte is dat het huwelijk - ook tijdelijk - de 'buitenlandse culturele invasie tegengaat', die volgens de Iraanse overheid de schuld is van alles wat vies en voos is in het land.

Conservatief

Het plan veroorzaakte direct een rel in het land en werd snel afgewezen door allerhande veiligheidsraden en vrouweninstellingen. Hoewel het nu als een 'hervormingsgezind' plan wordt gebracht, lijkt het alsof de conservatieven er ook flink wat over te zeggen hadden. Zo zou de leiding in handen van de rechtsprekende macht komen te liggen, een conservatief bolwerk. Later werd dit ontkend.

Al eeuwenlang zijn sji'itische geestelijken voorstander van het tijdelijk huwelijk, omdat 'wijsheid in de armen van een vrouw kan worden gevonden'.

Uit welke koker het plan ook komt, gevolg is dat het taboe dat op het onderwerp rustte, nu echt tot het verleden behoort. De afgelopen tijd kwamen er al verslagen naar buiten over illegale bordelen en bezoekers daarvan. Zo hebben twee leden van het Iraanse nationale voetbalteam deze maand zweepslagen gekregen nadat foto's van hun bordeelbezoek bij de politie opdoken. Een geestelijke uit de stad Karaj werd vorige week tot tien jaar cel veroordeeld omdat hij een bordeel beheerde. Tevens had hij een 17-jarig meisje gedwongen er te werken. In april werd een man ter dood veroordeeld nadat hij zestien prostituees had vermoord.

De prostitutie neemt toe omdat er jaarlijks duizenden meisjes van huis weglopen die nergens naartoe kunnen. Daarnaast gaat het erg slecht met de Iraanse economie. Er is vrijwel geen hulp voor de vrouwen, het enige opvanghuis werd anderhalve maand geleden gesloten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.