DEN HAAG - Moordenaars en andere geweldplegers mogen nooit meer vrijuit gaan omdat sprake is van verjaring van een in het verleden gepleegde moord of doodslag. Regeringspartij CDA gaat samen met D66 een initiatiefwet lanceren waarmee een dikke streep wordt gehaald door de verjaringstermijn van een moord of doodslag, waardoor de dader nu nog zijn straf kan ontlopen.
Ook wanneer de moordenaar pas na vele tientallen jaren wordt opgespoord of opgepakt, moet deze straks zonder problemen veroordeeld kunnen worden tot een lange celstraf.
Op dit moment geldt voor moord een verjaringstermijn van 18 jaar en voor doodslag 15 jaar, maar volgens CDA-Kamerlid Rietkerk is dit niet meer van deze tijd.
Nabestaanden
"Het is vooral voor de nabestaanden niet te verkroppen wanneer een dader na lange tijd toch vrijuit gaat vanwege het simpele feit dat de moord is verjaard", aldus de CDA'er, die zich enorm heeft opgewonden nadat deze situatie zich onlangs in Delft voordeed.
CDA en D66, die rekenen op steun van een Kamermeerderheid, vinden het principieel onjuist dat een verdachte van moord of doodslag vrijuit gaat indien deze ook maar enkele dagen na de verjaringstermijn wordt opgespoord of zelfs een volledige bekentenis aflegt.
"Dat is schandalig en botst gewoon met het rechtsgevoel van burgers", aldus Rietkerk.
De CDA'er had nog de hoop dat ex-minister Korthals van Justitie op de valreep nog met voorstellen op dit punt zou komen, maar daar is uiteindelijk niets van terecht gekomen. "Daarom doen we het nu maar zelf".
Volgens Rietkerk heelt tijd niet alle wonden en worden de sporen bovendien steeds minder vaak volledig uitgewist. Mede doordat door nieuwe technieken als dna-onderzoek misdrijven ook ver na hun verjaring nog kunnen worden opgelost, dienen de daders alsnog gestraft te kunnen worden.
Het leed dat aan het slachtoffer, de nabestaanden en de samenleving is toegebracht, weegt daarbij volgens CDA en D66 veel zwaarder dan de belangen van de dader.
Speciaal team
"Het is op zich al een hele goede zaak dat er sinds kort een speciaal politieteam is die onopgeloste moordzaken tracht te heropenen op het moment dat de verjaringstermijn in zicht komt. In een paar gevallen heeft dat al resultaat gehad", aldus Rietkerk.
"Wij willen nu echter een stap verder gaan en de verjaringstermijn helemaal schrappen", zo stelt de CDA'er die hoopt dat dit ook met terugwerkende kracht kan gebeuren.
"Sowieso zal de verjaringstermijn niet meer van toepassing kunnen zijn voor alle nieuwe gevallen van moord of doodslag die na het voltooien van deze wet worden gepleegd. Wij hopen echter dat dit ook met terugwerkende kracht kan".
Dat laatste blijkt juridisch echter nogal ingewikkeld en mogelijk onhaalbaar, al wil Rietkerk hier vooralsnog niet aan. "Doel is natuurlijk dat de verjaringstermijn direct geheel aan de kant gaat, zodat de daders van een aantal 'oude' moorden alsnog tegen de lamp kunnen lopen", aldus Rietkerk, die onder meer wijst naar de 'paskamermoord' en de zaak Andrea Luten.