De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Fracties eisen snel harde aanpak misbruik
Kamer furieus
over sofi-fraude

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Tweede Kamer is woedend en verbijsterd over de enorme fraude met sofi-nummers waardoor enkele tienduizenden illegalen misbruik van de Nederlandse voorzieningen maken. "Dit is echt schandalig", aldus CDA-Kamerlid Verburg, die enorm is geschrokken van de omvang van de sofi-fraude. "Direct opsporen en keihard straffen. Dit kan echt niet."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
LPF-Kamerlid J. Varela. (Foto: EPA)
"Keihard aanpakken. Dit is geld van de burger", zo stelt LPF'er Varela, die overigens niet verrast is door het misbruik. "Het is in Nederland veel te makkelijk. Daarom moeten zo snel mogelijk allerlei bestanden worden gekoppeld, zodat de fraude snel kan worden opgespoord."

Ook VVD'er Wilders vindt de cijfers die uit het onderzoek van 'uitkeringsfabriek' UWV blijken "zeer schokkend". "Het deugt natuurlijk van geen kant dat op zo'n grote schaal kan worden gefraudeerd."

Oppositiepartij PvdA vindt eveneens dat fraude hard moeten worden aangepakt. "Dit kan niet worden getolereerd", aldus PvdA'er Bussemaker.

Onaanvaardbaar

Ook staatssecretaris Rutte (Sociale Zaken) is erg geschrokken van de onthutsende cijfers van het UWV. "Hier is duidelijk sprake van een onaanvaardbare situatie. Zodra ik het rapport heb, zal ik zo snel mogelijk met maatregelen komen om hieraan een einde te maken", zo stelt de bewindsman.

CDA, LPF, VVD en PvdA eisen al op zeer korte termijn harde maatregelen van Rutte en de ministers De Geus (Sociale Zaken) en Hoogervorst (Financiën) en zijn onthutst dat het UWV spreekt over het 'topje van de ijsberg'.

Volgens Verburg blijkt uit de onderzoeken van het UWV dat er de afgelopen tijd veel te weinig is gedaan aan het tegengaan van de sofi-fraude, terwijl de signalen allang bekend waren.

Vooral de onlangs vertrokken minister Zalm van Financiën heeft volgens het CDA gefaald. "Hij heeft veel te weinig gedaan. Het opschonen van het sterk vervuilde sofi-bestand en het voorkomen van misbruik daarvan had allang moeten zijn geregeld. Dat moet dus met spoed alsnog gebeuren."

Wilders richt zijn pijlen vooral op CDA-minister De Geus. "Hij moet zijn bureau bureau zo snel mogelijk leegvegen en keihard met dit probleem aan de slag gaan. Ik verwacht nog voordat de Kamer in september terugkomt van reces een stevige brief met maatregelen en plannen."

Ook PvdA'ster Bussemaker vindt dat De Geus geen moment mag treuzelen. "Hij moet maar eens laten zien dat het kabinetsmotto 'duidelijkheid en daadkracht' serieus wordt uitgevoerd", aldus Bussemaker, die overigens tegen razzia's bij bedrijven is. "Het gaat er vooral om de bemiddelingsbureaus en de werknemers die hieraan meewerken snel te straffen."

De Kamer roept De Geus verder op om serieus aan de slag te gaan met enkele suggesties die de UWV gisteren zelf lanceerde. Zo pleit het uitvoeringsorgaan onder meer voor het instellen van een speciaal loket waar werkgevers de identiteitspapieren van (toekomstige) werknemers kunnen controleren. Volgens het UWV is het onvoorstelbaar dat dit momenteel nog niet gebeurt vanwege allerlei privacy-regels.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.