De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Promoveren op je
hobby in Utrecht

Van onze correspondent

   
 

UTRECHT - De Universiteit Utrecht zoekt 'amateurgeleerden' die begin november willen promoveren op hun hobby. Het gaat om een ludiek gebeuren ter ere van de feestelijke heropening van het fraaie Academiegebouw op het Domplein.

De hobbyisten worden geheel volgens de regels door hoogleraren en deskundigen van de universiteit aan de tand gevoeld over het onderwerp van hun keuze. Ze kunnen bovendien aanspraak maken op een speciale en uiteraard niet echte doctorsbul.

Acht jaar geleden werd in Utrecht een soortgelijke stunt uitgehaald. Hierbij promoveerde toen onder anderen een Elvis Presley-kenner.

In principe worden alleen kandidaten uit de stad Utrecht geaccepteerd, maar mensen van buiten de stad maken toch een kansje, mits hun liefhebberij echt bijzonder is.

Restauratie

Het Academiegebouw werd 108 jaar geleden door de inwoners van Utrecht aan de universiteit geschonken. De heropening in november heeft te maken met een ingrijpende restauratie. Delen van het fraaie pand stammen nog uit 1462 en in 1579 werd er de Unie van Utrecht ondertekend. Tegenwoordig vinden er alle ceremoniële plechtigheden van de universiteit plaats.

"We wilden voor de opening iets leuks en besloten het zeer geslaagde experiment van acht jaar geleden te herhalen. Omdat we als universiteit deskundigen op allerlei terreinen in huis hebben, kan vrijwel iedereen met veel kennis van zijn of haar hobby terecht. Er kan bij voorbeeld worden gepromoveerd op sport, geschiedenis, maar ook op cactussen of het weer", vertelt woordvoerster Germaine Custers.

Van de amateurgeleerden wordt verwacht dat ze eerst een inleiding houden, daarna wordt ze het vuur na aan de schenen gelegd. De ceremonie zal niet van de gangbare procedure afwijken. Of de hobbyisten ook in rokkostuum moeten verschijnen, is nog niet bekend. Liefhebbers kunnen zich melden bij het Communicatie Centrum van de Universiteit Utrecht. De selectie zal streng zijn.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.