De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 1 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Criminelen vluchten
weg uit Amsterdam

   
 

AMSTERDAM - Criminelen vluchten weg uit Amsterdam. Straatrovers, zakkenrollers, dieven en andere zware misdadigers verlaten de hoofdstad, omdat de politie met een harde aanpak grote successen boekt.

In het criminele circuit worden nu zelfs afspraken gemaakt om belangrijke deals buiten Amsterdam af te handelen, omdat de pakkans te groot is in de hoofdstad. Dat blijkt uit telefoongesprekken tussen criminelen die de politie heeft afgeluisterd.

Uit tot dusverre geheime cijfers blijkt dat in Amsterdam alle vormen van straatcriminaliteit het afgelopen half jaar fors zijn gedaald; dit in tegenstelling tot de landelijk trend.

Zo ging het aantal straatroven in de hoofdstad omlaag van 2303 naar 1704 (-26%), overvallen van 248 naar 201 (-19%) en diefstal van auto's van 2133 naar 1788 (-16%).

Ook het aantal autokraken daalde enorm van 13.167 naar 10.857 (-18%), terwijl ook zakkenrollerij en inbraak in woningen respectievelijk daalden met 8% en 5%.

Gerichte jacht

"Het is geen toeval dat wij met deze positieve cijfers worden geconfronteerd," zegt waarnemend hoofdcommissaris Joop van Riessen. "Het zijn misdrijven die een enorme impact hebben op de slachtoffers en waar de burgers veel hinder van ondervinden. We maken dan ook zeer gericht jacht op daders van deze vormen van criminaliteit.Ik vraag het kabinet dan ook om meer geld te steken in keiharde aanpak van draaideurcriminelen. Door bijvoorbeeld meer harde-opvoedingsscholen en -instellingen te openen, waar jeugdige misdadigers onder een streng regime worden heropgevoed."

De plaatsvervangend korpschef zegt dat Amsterdam drie speerpunten heeft waarmee de straatcriminaliteit wordt aangepakt. "We surveilleren veel meer met motoragenten die te pas en onpas overal opduiken. Dat geeft de crimineel een vervelend gevoel, hebben we gemerkt, terwijl het de burger een goed gevoel geeft. Daarnaast formeren we in ieder district een specifiek roofteam.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 1 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.