De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Van den Hoogenband senior hekelt beleid zwembond
Oranje wint
en verliest

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Pieter van den Hoogenband zwom als laatste estafetteschakel naar een fabuleuze tijd, maar ook dat leverde het vaderlandse kwartet geen EK-medaille op. (Foto: ANP)
BERLIJN - Maandenlang had hij, zoals hij het uitdrukte, op het bondsbureau in Nieuwegein aan een dood paard getrokken. Cees-Rein van den Hoogenband, beoogd voorzitter van de Stichting Topzwemmen Nederland, de topsportsectie-in-oprichting van de KNZB, gooide enkele weken geleden echter de handdoek in de ring, omdat hij naar eigen zeggen te maken had met een gesprekspartner die uitsluitend de hakken in het zand zette. Tot zijn grote woede zag hij tijdens de openingsdag van de Europese kampioenschappen zwemmen in Berlijn het gelijk van die beslissing bevestigd. Het brons van de Nederlandse vrouwen op de 4 x 100 meter vrije slag was volkomen verdiend, maar het missen van een 'zekere' medaille op hetzelfde onderdeel bij de mannen viel volgens Van den Hoogenband senior voor een niet onaanzienlijk deel op het conto van de stuurloze KNZB toe te schrijven. "Dat we hier een zekere gouden plak verliezen is symptomatisch voor het beleid van de zwembond."

Het leven bestaat uit het maken van keuzes, zoveel werd gisteren in de Duitse hoofdstad eens te meer duidelijk. Wilma van Rijn, die heeft leren leven met een plek in de schaduw van Inge de Bruijn, maakte in de aanloop (achteraf gezien) de juiste keuze door zich terug te trekken uit de voorbereidende trainingskampen in Canet en Wuppertal omdat zij zich niet op haar gemak voelde. De 31-jarige zwemster, moe van het vele reizen, gaf de voorkeur aan de huiselijke omgeving in Heemskerk en bloeide daar na een teleurstellend jaar wonderbaarlijk op, getuige haar afsluitende splittijd van 55,04, zevenhonderdste seconde sneller dan ze ooit zwom met vliegende start. Dat zij samen met startzwemster Manon van Rooijen (die haar persoonlijk record met 0,33 seconden terug bracht tot 55,83), de verrassend sterk acterende debutante Marleen Veldhuis (55,21) en Chantal Groot het tot een tijd van 3.41,98 en daarmee het brons schopte achter Duitsland (in een nieuw wereldrecord van 3.36,00) en Zweden (3.40,66), zorgde naast blijdschap vooral tot opluchting.

Groen en geel had Van Rijn zich twee jaar geleden na het olympisch zilver in Sydney op hetzelfde onderdeel geërgerd aan de opmerking van Inge de Bruijn dat die medaille vooral aan haar te danken was. Die opmerking is inmiddels vergeten en vergeten, zo benadrukte ze. Maar een goed verstaander had minder dan een half woord nodig om te constateren dat het oud zeer nog altijd niet verdwenen is. "Natuurlijk zet je een nóg betere tijd neer als Inge meedoet, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar het stoort me mateloos dat iedereen die geen De Bruijn of Van den Hoogenband van zijn achternaam heet wordt gezien als 'de rest'. Wat wij hier hebben laten zien is echt waanzinnig goed. Zeker met het oog op de Spelen van Athene belooft dit heel veel goeds. Met of zonder Inge de Bruijn."

Ook Ewout Holst maakte in de aanloop naar de Europese titelstrijd een keuze. Hij koos voor zowel de 50 vlinder als de 4 x 100 vrij, hoewel die combinatie met vier starts op de openingsdag allesbehalve gelukkig genoemd kon worden. Holst hield voet bij stuk - mede omdat er door de (omstreden) afzeggingen van Mark Veens en Johan Kenkhuis geen alternatieven voor de estafette achter de hand waren - en kreeg daarvoor al vóór de finale van de estafette de rekening gepresenteerd. Een stief kwartiertje na zijn zevende plaats in de halve finale van het individuele nummer meldde hij zich op het blok, maar eenmaal in de starthouding verzuurden zijn benen al en wist hij dat het Nederlandse kwartet bij voorbaat kansloos was. Holst zwom langzamer dan in de series (50,67 om 51,59), hetgeen overigens ook gold voor Gijs Damen (49,86 om 49,93) en Klaas-Erik Zwering (49,44 om 49,70). Zelfs de fabuleuze eindsprint van Pieter van den Hoogenband, die met 49,12 de op één na snelste splittijd ooit zwom (tijdens de WK van vorig jaar was 'VdH' op hetzelfde nummer één-tiende sneller), bracht geen soelaas: 3.18,34, slechts 0,68 seconden achter winnaar Duitsland en slechts goed voor de vierde plaats.

"Sport bestaat uit winnen en verliezen, maar met zo'n minimaal verschil verliezen doet wel pijn", oordeelde Van den Hoogenband. "Maar ik neem deze jongens niets kwalijk. Er zijn immers ook andere zwemmers die halverwege het seizoen keuzes maken waar wij hier de wrange vruchten van plukken."

Vader Cees-Rein grijpt de nederlaag van het viertal vandaag aan om in een gesprek met Melanie Schultz van Haegen, de nieuwe staatssecretaris van VWS, het belang van de bouw van een modern wedstrijdzwembad in Eindhoven te benadrukken. De zojuist benoemde bewindsvrouwe komt in de Duitse hoofdstad haar blikveld verruimen en die gelegenheid laat Van den Hoogenband zich, op eigen initiatief, niet ontgaan. "De KNZB laat het allemaal maar sloffen, waardoor het ook voor de zwemmers steeds moeilijker wordt zich te motiveren. Topsport heeft geen enkele prioriteit, er zit daar een directeur (Jos Kusters, red.) die niet vooruit is te branden en werkelijk álles tegenwerkt. Daarom heb ik samen met Cees Vervoorn van Top Zwemmen Amsterdam sinds kort een kongsie gevormd in een poging het Nederlandse zwemmen te redden. Als er niets gebeurt en er komt geen nieuw bad, kunnen we straks terugblikken op de successen van Sydney, in Athene nog één keer genieten en vervolgens met z'n allen de tent sluiten."

Berlijn. EK zwemmen. Mannen. Finale 400 m vrij: 1. Brembilla (Ita) 3.46,60. Finale 4x100 m: 1. Duitsland 3.17,67, 2. Zweden 3.17,75, 3. Italië 3.18,20, 4. Nederland (Holst, Damen, Zwering, Van den Hoogenband) 3.18,34. Finale springen, 3-meterplank: 1. Sajoetin (Rus) 495,45 punten. Halve finale 50 m vlinder: 1. Rupprath (Dui) 23,77, 6. Keizer (Ned) 24,13, 7. Holst (Ned) 24,16.

Vrouwen. Finale 200 m rug: 1. Komarova (Rus) 2.11,21. Finale 400 m wissel: 1. Klotsjkova (Oek) 4.35,10. Finale 4x100 m: 1. Duitsland 3.36,00 (WR), 2. Zweden 3.40,66, 3. Nederland (Van Rooijen, Veldhuis, Groot, Van Rijn-Van Hofweg 3.41,98. Halve finale 50 meter vlinder: 1. Kammerling (Zwe) 26,79, 6. Groot (Ned) 27,31.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.