NEW YORK - Wall Street beleefde gisteren, in navolging van de Europese beurzen, een vliegende start van de nieuwe handelsweek. Het nieuws dat ook Qwest heeft gerommeld met de boeken, lieten beleggers links liggen; zij sloegen massaal aandelen in, daartoe aangemoedigd door een hogere dollarkoers.
Vooral de financiële waarden, die de afgelopen tijd veel hebben moeten inleveren als gevolg van het Enron-debacle, waren gevraagd. Zo won Citigroup 8,4% en schoot JP Morgan Chase 12,8% omhoog. De Dow Jones-index koerste 5,4% hoger op 8711,88. Schermenbeurs Nasdaq wist ook een stevig herstel te boeken en won 5,8% op 1335,22.
Amerikaanse financiële websites spraken van een bull invasion. De horden beleggers die de afgelopen weken, zo niet maanden, huilend langs de zijlijn waren gaan staan, kwamen en masse de markt opgestormd. "Dit is de meest attractieve markt sinds 1980", jubelde een Amerikaanse analist.
Toch waarschuwde Merrill Lynch dat de aandelenmarkt niet bijzonder ondergewaardeerd is, zelfs niet na de recente, zwakke prestaties. De zakenbank wees daarbij op de onvoorspelbaarheid van de bedrijfswinsten die de grootste impact op de koersen zullen hebben. Ook schroefde de bank de groeiverwachtingen van de Amerikaanse economie voor de tweede helft van dit jaar omlaag van 4,5% naar 3,5% . Volgens de bank zal de recente koersval van de aandelen gevolgen hebben voor de reële economie.
Merrill bleek een roepende in de woestijn. Ook slecht nieuws rond Qwest kon geen indruk maken: de onderneming heeft in de laatste drie jaar ten onrechte ruim $1,1 miljard als omzet geboekt. Beleggers negeerden de bekentenis volkomen, Qwest zelf sloot een fractie lager.
De luchtvaartsector was gevraagd. Vooral UAL wist te profiteren met een koerssprong van 24%. De luchtvaartmaatschappij kondigde aan vanaf juli 2003 de papieren vliegtickets af te schaffen. Dan kan alleen nog elektronisch worden geboekt. Op het vliegveld wordt de goedlachse grondstewardess bovendien vervangen door een volledige geautomatiseerde self check in.