De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mugabe blokkeert
voedselhulp


Regering schuldig aan hongersnood

Van onze redactie

   
 

buitenland HARARE - Op het moment dat westerse hulporganisaties waarschuwen voor een dreigende hongersnood in zuidelijk Afrika, blijken aanhangers van de Zimbabwaanse president Mugabe verantwoordelijk te zijn voor voedseltekorten in grote delen van het land. Niet alleen de grote droogte van de afgelopen jaren, maar falend overheidsbeleid lijkt evenzeer een belangrijke oorzaak van de huidige humanitaire ramp die zuidelijk Afrika treft.

De machtszucht van Mugabe heeft al verwoestende gevolgen gehad voor Zimbabwe. Al maandenlang houden oorlogsveteranen bedrijven van blanke boeren bezet. Waar voorheen de landbouwgrond zorgde voor voldoende voedsel met zelfs ruimte voor export, kent Zimbabwe momenteel een groot tekort.

De Zimbabwaanse president heeft zijn aanhang nu ook aangezet tot het dwarsbomen van voedselhulp aan de volgelingen van zijn politieke tegenstanders. Hulp in 'vijandige gebieden', regio's waar tijdens de laatste verkiezingen veel inwoners op de oppositie stemden, wordt geblokkeerd. Politieke tegenstanders wordt belet graan te kopen op de markten, door van kopers in spe het vertonen van een partijkaart te eisen.

Falend overheidsbeleid is kenmerkend voor zuidelijk Afrika, waar in verscheidene landen een hongersdood dreigt voor een aanzienlijk deel van de bevolking. Buurlanden als Malawi, Angola, Zambia en Mozambique zijn eveneens het slachtoffer van fouten van de regering.

In Malawi alleen al worden ruim drie miljoen mensen met de hongersdood bedreigd. De droogte van de afgelopen twee jaar heeft grote schade toegebracht aan de oogsten, funest was echter de verkoop van de nationale graanreserves onder druk van het Internationale Monetaire Fonds en westerse geldschieters.

In zuidelijk Afrika zuchten twaalf miljoen mensen onder een dreigende hongersnood. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, WFP, heeft berekend dat zeker 500 miljoen euro nodig is deze mensen te redden van de hongersdood.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.